2010-12-07

The Pickled Herring Christmas Countdown - 18 / Silkė silkutė Kalėdų belaukiant - 18

Full of taste! This pickled herring is a succé on Gripsholm Inn's (Sweden oldest inn, cultural herritage object) Christmas smörgåsbord (traditional Swedish Christmas table) and it is my husband's favorite one.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ska-nu-tė-lė! Ši silkė - tikras pasisekimas Gripsholm'o užeigos (seniausia Švedijos užeiga, kultūros paveldo objektas) kalėdinio smörgåsbord (tradicinis kalėdinis švediškas stalas) ir mano vyro mėgiamiausia.



Tandoori pickled herring / Tandoori silkė

6 herring fillets / 6 silkių filė
300 ml Greek or Turkish yoghurt (around 8% fat) / 300 ml graikiško arba turkiško jogurto (apie 8 % riebumo)
150 ml mayonnaise / 150 ml majonezo
1,5 tbsp tandoori spice / 1,5 valg. š. tandoori prieskonių
1,5 tbsp honey / 1,5 valg. š. medaus
0,5 tsp salt / 1 arb. š. druskos



Cut herring fillets into 1-2 cm wide slices. Mix all other ingredients and add herring slices. Refrigerate at least 2 hours.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Silkes supjaustykite 1-2 cm pločio gabaliukais. Sumaišykite visus kitus produktus ir įdėkite silkę. Laikykite šaldytuve bent 2 valandas.


14 comments:

  1. Super visas "silkynas", Asta :) Būtinai reikės kurią nors išmėginti :)

    ReplyDelete
  2. Nu labai skaniai atrodo. Kazi Lietuvoj rasciau tandoori prieskoniu?

    ReplyDelete
  3. jau informavo mane, kad Mark&Spencer parduotuvėje tikrai yra pirkti tandori prieskonių

    ReplyDelete
  4. Tiesiog nerealu! Rytoj pat į M&S. Ačiū, taip pat ir už kitus silkių, ir ne silkių:), receptus.

    ReplyDelete
  5. M&S yra Tandoori pasta, 10 Lt, prie jos pridedamas receptas vištienai. Gal tiktų vietoj sausų prieskonių?

    ReplyDelete
  6. Tandoori tinka tiek vištienai, tiek žuviai. Tandoori vištiena populeriasnė Europoje, tai gal dėlto duoda tik receptą jai :)
    Manau, kad tiktų, tik dėkite po mažai ir ragaukite, ar dar reik. Su tandoori pasta dar nesu susidūrusi, tai sunku patarti dėl kiekio.

    O gal jos sudėtį galėtumėte čia parašuti?

    ReplyDelete
  7. Prašom:
    200 g indelis, tandoori spice paste -
    svogūnai, vanduo, tandoori masala (12proc.), rapsų aliejus, cukrus, česnakų tyrė, imbierų tyrė, citrinos sultys, druska. Natūralus dažiklis:paprikos ekstraktas, kajeno pipirai, malta paprika.
    Tandoori Masala: maltodekstrinas, džiovinti česnakai, malti kalendra, imbieras, kuminas (be abejo, lietuviškai išversta kaip kmynas:),paprika ir čili pipirai, ciberžolė, kalendra, nat.dažikliai: paprikų ekstraktas ir juodieji pipirai.
    T.y., ant indelio atskirai surašyta pastos ir tandoori masalos sudėtis.
    Rekomenduojama maišyt su jogurtu, pamarinuot tame vištą arba krevetes, kepti.
    Skonio negaliu dar pasakyt, neatidariau, nes jogurtą ir pastą nusipirkai, bet pamiršau silkę... Penktadienis:)

    ReplyDelete
  8. Na va, tai pastoje tik 12% to, ką naudojau aš. Tandoori Masala pilnas šito indiško prieskonių mišinio pavadinimas. Žinant sudėtį, galima naminio tandori pasigaminti :) Nors manojo sudėtis šiek tiek kitokia: yra muskato riešuto, nėra ciberžolės ir kalendros.
    Manau, kad ir su pasta silkė bus skani.

    ReplyDelete
  9. Vulgarioji Vikipedia sako: garam masala, garlic, ginger, cumin, cayenne pepper, and other spices and additives (e.g. lemon juice ...).
    Google paieškojus: 1.garlic salt,cayenne pepper,coriander, cumin, ginger, cardamon, cinnamon;
    2.coriander, cumin seeds, turmeric, garlic, ginger powder, mango powder (amchoor), paprika, red Chili powder, mint powder;
    3. ... ir t.t... variantų milijonai. Šiaip turiu visus čia minimus priekonius, išskyrus mango miltelius. Ech, trūksta tik silkės. Gal pabandysiu pradžiai su pasta, jei patiks - pabandysiu su sausais prieskoniais pažaisti.

    ReplyDelete
  10. Sėkmės ir lauksiu pasakojimo apie rezultatus

    ReplyDelete
  11. Būtinai. Kad jau užsikabinau, tai padarysiu ryt-poryt. Parašysiu apie rezultatus.

    ReplyDelete
  12. Ką gi, raportuoju. Pirkau silpnai sūdytą Atlanto silkės file su aliejumi, sveriamą. 2-viem file: 2 geri valg. šaukštai turkiško jogurto, 1 valg. š. majonezo, 2 arb.š. tandoori pastos, pipirų šv.maltų, druskos. Medaus nedėjau, ranka nekilo:)
    Rezultatas visai neblogas - aštroka, bet ne per daug, įdomu. Man norėjosi svogūnėlio raudono ir citrinos sulčių, o gal silkę reikėjo prieš darant truputį pamarinuot. Patiko, kadangi prieskoniai aiškūs, tikrai bandysiu pati pasigamint kažką panašaus į tandoori mišinį, o gal rasiu pirkti. Darysiu dar. Čia pirmi įspūdžiai, palaikius 2 val. šaldytuve. Dėkui dar kartą už receptą, vis kažkas įdomaus. Nors nesu tikra, kad mano tėvas tą valgytų:)Bet kas žino:)

    ReplyDelete
  13. Merkaitės ;) kadangi susižavėjau šia silke :) tai galiu pasakyti kas pas mus Panevėžyje radau tandoor priekonių, galvojau kad pardavėja mane kvaišele palaikė, nes kai pasakė, kad turi tai net šokinėt iš laimės pradėjau :)

    ReplyDelete