2010-12-30

Potato, spinach and blue cheese / Bulvė, špinatas ir mėlynasis pelėsis

It's cold outside, snowdrifts are huge and we spend most of the time at home. It's time for comfort food. These potato spinach gnocchi were boiled for childrens lunch and then upgraded to the adult level in the oven.
 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lauke šalta, be galo aukštos pusnys, tad daugiausia laiko ramiai leidžiame namuose (tikriausiai, mano ''ramiai'' su labai aktyviu ir fantazija nesiskundžiančiu mažu berniuku ir jį jau pradedančiu kopijuoti dar mažesniu broliuku, vakar atšventusiu pirmąjį gimtadienį, kai kam būtų  grynas košmaras). Ir koks nuostabus jausmas apima, kai berniukams sumigus pietų miego, atsisėdu į linguojantį fotelį, įsijungiu ramią muziką ir pagaliau galiu netrukdomai ramiai pavalgyti ne vaikiškam pilveliui pritaikyto maisto. Tiesa, bulvių kukuliai su špinatais buvo verdami vaikams, tačiau iš karto su mintimi, kaip juos patobulinti suaugusiųjų skoniui.




Potato spinach gnocchi (with blue cheese) / Bulviniai kukuliai su špinatais (ir pelėsiniu sūriu)
For 6 persons / 6 asmenims

600 g floury potatoes / 600 g krakmolingų bulvių
400 g frozen spinach / 400 g šaldytų špinatų
1 egg yolk / 1 kiaušinio trynys
250 ml flour / 250 ml miltų
sea salt / jūros druska
ground black pepper / grūsti juodieji pipirai
50-100 g blue cheese / 50-100 g pelėsinio sūrio
50 g butter / 50 g sviesto



Peel potatoes. Boil and mash them. Leave to cool. Put frozen spinach into a pot with little water and heat until spinach unfreezes and all liquid evaporates. Leave to cool. Mix together potatoes, spinach, egg yolk, flour, salt and pepper. Flour your palms, table surface and cutting board. Roll small bolls and put them on cutting board. You should receive around 60 balls. Boil up water in a big pot, put so many balls that pot bottom should be covered in one layer. Boil untill they float up (around 2 min). Take out and enjoy a simple taste. It should take around 1 hour until this point.
If simple potato spinach gnocchi is too simple for you, so preheat your oven up to 175 C temperature, put one layer of boiled gnocchi into an oven safe greased form, crumble blue cheese, cover with a layer of gnocchi, crumble blue cheese again and top with gnocchi. Spread butter cubes on top and bake in oven for around 10 min. Enjoy!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bulves nulupkite, išvirkite ir sugrūskite. Palikite atvėsti. Špinatus dėkite į puodą su labai nedaug vandens ir kaitinkite ant mažos ugnies, kol jie atitirps ir išgaruos absoliučiai visas skystis. Atvėsinkite. Sumaišykite bulvių košę, špinatus, kiaušinio trynį, miltus, druską ir pipirus. Išmaišykite iki vientisos masės. Pamiltuokite rankas, stalo paviršių ir pjaustymo lentelę. Formuokite mažus rutuliukus ir dėkite ant pjaustymo lentelės. Jų turėtų  gautis apie 60 vienetų. Dideliame puode užvirinkite vandenį, dėkite tiek kukulių, kad jie vienu sluoksniu uždengtų dugną ir virkite, kol jie išplauks į paviršių (apie 2 min). Išimkite iš vandens ir jau galite mėgautis. Nuo gaminimo pradžios iki šio momento užtruksite apie 1 valandą. Nevirtus bulvių kukulius galite užsišaldyti ir turėsite skanų patiekalą, kai tingėsis ilgai terliotis virtuvėje.
Kam paprasti virti bulvių kukuliai atrodo per prasti, tai siūlau įkaitinti orkaitę iki 175 C temperatūros, į sviestu pateptą kepimo indą sudėti vieną sluoksnį virtų kukulių, apibarstyti pelėsiniu sūriu, dėti antrą sluoksnį kukulių, vėl pritrupinti pelėsinio sūrio ir uždengti kukulių sluoksniu. Ant viršaus sudėkite kubeliais pjaustytą sviestą. Kepkite apie 10 min. Skanaus!

6 comments:

  1. Nu nerealiai skaniai atrodo. Tikrai bandysiu atrimiausiu laiku. O spinatai butinai sladyti turi but? Maciau svieziu pardese pirkt

    ReplyDelete
  2. Nebūtinai šaldyti. Šviežius geriausia garuose virti. Svarbiausias momentas absoliučiai visą skystį iš jų išspausti ir gerai nusausinti prieš dedant į bulves. Kitaip bus labai sunku rutuliukus sukti, miltų daug dėti reiks ir dings kukuliukų švelnumas.
    Aš ėmiau šaldytus, nes anytos augintų dabar tik tokių galima gauti :)

    ReplyDelete
  3. Atrodo tikrai fantastiškai skaniai, tik.. aš pelėsinio sūrio nevalgau, todėl teks koreguoti šiek tiek receptą, kai (tikiuosi) susiruošiu išbandyti šį derinuką ir aš :)

    ReplyDelete
  4. Asta, gali bandyti su aliejuje marinuota mocarela arba feta. Turėtų skaniai derintis.

    ReplyDelete
  5. Aisku tokie taisyklingai apvalus kaip pas tave nesigavo, bet skonis pasakiskas

    ReplyDelete