2010-11-14

Swedish curd cake day / Švediško varškės apkepo diena

Today is the day of ostkaka (literally - cheese cake) in Sweden. However, it is not a cheesecake American way. It is a curd cake and one has to make curd oneself with the help of ostlöpe (rennet in English or la présure in French). As rennet is not so easy to aquire in my homeland and I forgot to bring some with me from Sweden, so I am celebrating this day in Lithuania with a simplyfied version of ostkaka.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Šiandien Švedijoje ostkaka (pažodžiui - sūrio pyrago) diena. Tačiau tai nėra amerikoniškasis sūrio pyragas. Tai varškės apkepas, kuriam varškę reik pasigaminti pačiam su ostlöpe (neradau vertimo į lietuvių kalbą, bet tai enzimų kompleksas, verčiantis pieno baltymus varške ir naudojamas sūrių gamyboje) pagalba. Lietuvoje tokio daikto nesu mačiusi pirkti ir pamiršau atsivežti iš Švedijos, tad švenčiu šią dieną Lietuvoje su supaprastinta ostkaka versija.



Cottage cheese cake / Grūdėtos varškės apkepas

500 ml cottage cheese / 500 ml grūdėtos varškės
100 g sweet almonds / 100 g saldžiųjų migdolų
3-4 bitter almonds / 3-4 kartieji migdolai
5 eggs / 5 kiaušiniai
50 ml sugar / 50 ml cukraus
3 tbsp wheat flour / 3 valg. š. kvietinių miltų
100 ml milk (around 3% fat) / 100 ml pieno (apie 3% riebumo)
300 ml whip cream / 300 ml riebios grietinėlės

Preheat oven upto 200 C. Roast almonds in a frying pan without any fat. Stir then and then. Leave to cool and then chop. Beat together eggs and sugar, add flour, milk, whip cream and almonds. Lastly add cottage cheese. Divide this mixture into 2 medium size baking dishes or into souffle dishes. Bake for 35-45 min until cake gets firm. Turn upside down and serve with raspberry jam and whipped cream.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Orkaitę įkaitinkite iki 200 C temperatūros. Pakepinkite migdolus sausoje keptuvėje karts nuo karto pamaišydami. Leiskite jiems atvėsti ir tada susmulkinkite. Išplakite kiaušinius su cukrumi, suberkite miltus, smulkintus migdolus ir supilkite pieną bei grietinėlę. Grūdėtą varškę įmaišykite paskutinę. Tešlą padalinkite į 2 vidutinio dydžio kepimo indus arba į suflė indelius. Kepkite 35-45 min kol apkepas sutvirtės. Apverskite ir patiekite su aviečių uogiene ir plakta grietinėle.

2 comments:

  1. Prisiminusi šią dieną-šventę neradau Vilniuje pirkti karčiųjų migdolų, tad šįkart be jų gaminau. Ir pirmą kartą didesniame inde. Skoniui tas nepakenkė ir buvo labai labai skanu. Bet suflė indukuose kažkaip mieliau šis apkepas atrodo :)

    ReplyDelete
  2. Kaip skaniai atrodo!!! Dar ner buve, kad kazkoki recepta paskaicius tavo bloge, nesinoretu to skanumyno paragaut...

    ReplyDelete