2010-11-30

Marmalade Candy / Marmeladiniai saldainiai



It happens that sometimes I cook not for tasting, but because I want to try the technology, to learn something new and to tick that I already can it. So happened with marmalade candy as well. First, I am atracted by food photo and only then read the recipe. Usually the recipe under the photo I liked do not dissapoint me as well. Photo of marmalade candy in Magazine Allt om Mat (All about Food), issue 5, 2010 looked so light and transparent, so I read the recipe and decided I have to make them. First of all, I never prepared anything with glucose. Second, I never follow the recipe 100% and in this recipe I should have to. A chalange for myself. To be honest, I did not put many efforts to find glucose, but recently I saw it in my local food store bakery department. And I already had a cooking thermometer, so it was only to accept the challange.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Būna, kad kartais gaminu ne dėl to, jog labai norėčiau paragauti, bet dėl to, jog norisi išbandyti gamybos technologiją, išmokti kažko naujo ir padėti pliusiuką, kad jau moku tai. Taip atsitiko ir su marmeladiniais saldainiais. Mane visada pirmiausiai patraukia nuotraukos, o tik tada skaitau receptus. Dažniausiai receptas po nuotraukia nenuvilia irgi. Žurnalo Allt om Mat (Viskas apie Maistą), 2010 m. numeris 5 nuotraukoje marmeladiniai saldainiai atrodė tokie lengvi ir skaidrūs, tad perskaičiau receptą ir supratau, kad turiu išbandyti. Visų pirma, niekada nesu gaminusi su skysta gliukoze. Antra, niekada 100 % nesilaikiau recepto nurodymais, o čia tikrai tektų tą daryti. Mečiau iššukį pati sau. Tiesa, kurį laiką nedėjau didelių pastangų ieškodama skystos gliukozės. Visai neseniai pamačiau jos maisto parduotuvės konditerijos skyriuje. Virtuvinį termometrą irgi jau turėjau, tad beliko tik priimti iššūkį.


Marmalade Candy with Pear or Pumkin Tastes /Kriaušių arba moliūgų
skonio marmeladiniai saldainiai

Around 60 candies /Maždaug 60 saldainių

9 gelatine leaves or 4,5 tsp gelatine powder / 9 želatinos plokštelės arba 
4,5 arb. š. želatinos miltelių
100 ml fresh pear or cooked pumpkin puree / 100 ml šviežios kriaušės 
arba virto moliūgo tyrės
100 ml water / 100 ml vandens
75 g liquid glucose / 75 g skystos gliukozės
250 ml sugar / 250 ml cukraus
1,5 tsp lemon acid / 1,5 arb. š. citrinos rūgšties
some oil / šiek tiek aliejaus
sugar / cukrus


Boil up water, glucose and sugar up to 140 C. Add puree and boil to 120 C. Set aside and add lemon acid and gelatine soaked in water according to the package directions.
Spray square shaped form (approximately 20x30 cm) with oil. Cover its bottom with waxed paper and cover it with a thick layer of sugar. Carefully transfer hot liquid into the form and dust with more sugar. Refrigerate for 24 hours.
Warm a knife under running hot water and dry it up. Carefully remove waxed paper. Cut marmalade into 5 mm thin stripes. With help of sugar, roll stirpes into rolls. If you are too lazy for the rolls, simply cut cubes and dust them with sugar.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Užvirinkite vandenį, gliukozę ir cukrų iki 140 C temperatūros. Įmaišykite tyrę ir kaitinkite iki 120 C temperatūros. Nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite citrinos rūgštį bei pagal pakelio nurodymus sudrėkintą želatiną.
Stačiakampės formos (apytiksliai 20x30 cm) dugną papurškite/patepkite aliejumi ir išklokite kepimo popieriumi. Paberkite storoką sluoksnį cukraus. Atsargiai perpilkite karštą masę ir apibarstykite ją cukrumi. Palikite parai šaldytuve.
Po karštu vandeniu sušildykite peilį ir jį nusausinkite. Atsargiai pašalinkite kepimo popierių. Pjaustykite marmeladą 5 mm pločio juostelėmis. Cukraus pagalba juosteles susukite į ritinėlius. Jei tingisi sukti ritinėlius, tai supjaustykite paprasčiausiais kubeliais ir apcukruokite.





I am sure than any other fruit or berries puree should be fine to use in this recipe. So far I have tried pears and pumpkin. Next one I will make with black currant, if any sweet tooth owner shall ask.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Esu įsitikinusi, kad tiktų bet kurių vaisių ar uogų tyrė. Kol kas išbndžiau tik su kriaušėmis ir moliūgu. Kai kitą kartą koks sladaješka paprašys, gaminsiu su juodaisiais serbentais.

5 comments:

  1. Sveiki,

    norėjau pasiteirauti kas per daiktas yra skysta gliukozė? ar jos galima parduotuvėj nusipirkti ar gamintis? :D

    ReplyDelete
  2. Dievaži, Asta, aš jau nebespėju skaityti, gėrėtis ir grožėtis tavo įrašais bei receptais :)) Šaunuolė! :)

    Kalbant apie saldainius, nesu didžiausia marmeladinių saldainių gerbėja, bet jau grožis šių tai neišpasakytas! :))

    ReplyDelete
  3. Nepaprastai grazios nuotraukos :) o kaip skonis?

    ReplyDelete
  4. Šito klausimo aš tikėjaus. Nežinau, ar Lietuvoje yra pirkti Dr.Oetker skystos gliukozes, kuri atrodo taip http://www.oetker.se/oetker_se/html/default/debi-84fgpc.se.html.
    Lietuvoje tikrai yra pirkti gliukozės milteliais, tik aš niekada jų nesu pirkusi ir nežinau, ar iš jų galima pasigaminti skystos gliukozės (konsistencija kaip tiršto skysto medaus, tik visiškai skaidri permatoma masė).
    Švedijoje skystą gliukozę parduoda ir vaistinės. Gal ir Lietuvoje būtų galima vaistinėje gauti?
    Skysta gliukozė yra naudojama karamelinių saldainių, marmelado gamybai. Daugiausia konditerijos pramonėje. Dar ir farmacijos pramonėje naudojama.
    Skystą gliukozę galima būtų pakeisti baltu arba auksaspalviu cukraus sirupu, kurio yra pirkti Rimi parduotuvėse (atrodo va taip http://www.dansukker.com/default.aspx?ID=90&ProductPage=1&ProductID=78&GroupID=7). Dar ir dirbtinis medus gali tikti, tik reikia žiūrėti sudėtį. Dažniausiai tai ir būna skysta gliukozė su aromatiniais priedais. Tiesa, su pakaitalais rezultatas nebus labai geras, bet nepabandžius nesužinosi :)

    ReplyDelete
  5. Asta, ačiū. Dabar ieškau, kas visą tai suvalgytų, nes pati irgi nelabai mėgstu :D Visos viltys į vyrą ir sūnų :)
    Neringa, skonis labai saldus kaip visų marmeladinių saldainių :) Kriaušės jautėsi, bet neturiu nuotraukų su tuo variantu. O moliūgas juk beskonė daržovė, tad daugiau spalvos nei skonio suteikė.

    ReplyDelete