2010-10-28

Meatballs in two rich tastes / Dviejų nuostabių skonių mėsos kukuliai

Meatballs are very popular in Sweden. Ideal Swedish wifes make them at home, but for not ideal ones store refrigerators are always full of frozen meatballs. I am not Swedish and I am not ideal, so sometimes I buy frozen ones. But I am trying to do my best and feed my kids and husband with home-made meatballs. Today I have made hundreds of them. As meatballs are suitable for freezeing, so the biggest part shall end up in the freezer for lazy ar have-no-time days.
Today's meatballs were inspired by Monkey dinner (Sicilian meatballs with pine nuts) and Swedish food magazine Allt om Mat (meatballs with French mustard and apples).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mėsos kukuliai labai populiarūs Švedijoje. Idealios švediškos žmonos gamina juos namuose, o neidelioms parduotuvių šaldikliai prikrauti šaldytų mėsos kukulių pusgaminių. Aš nesu švedė ir nesu ideali, tad kartais perku sušaldytus. Tačiau labai stengiuosi vaikus ir vyrą maitinti naminiais mėsos kukuliais. Šiandien jų pagaminau gerą šimtą ar du. Kadangi mėsos kukulius galima šaldyti, tad didžioji dalis atsidurs mūsų šaldiklyje ir lauks tingių ar ''neturiu laiko'' dienų.
Šiandieniniams mėsos kukuliams įkvėpimą radau Monkey dinner tinklaraštyje (sicilietiški mėsos kukuliai su kedro riešutais) ir švediško maisto žurnalo Allt om Mat internetiniame puslapyje (mėsos kukuliais su prancūziškomis garstyčiomis ir obuoliais).


300 g minced pork / 300 g kiaulienos faršo
5 tbsp dried breadcrumbs / 5 valg. š. džiuvesėlių
100 ml whip cream / 100 ml riebios grietinėlės
water / vanduo
1 garlic clove / 1 skiltelė česnako
1 egg / 1 kiaušinis
2 tbsp grated parmesan cheese / 2 valg. š. tarkuoto parmezano sūrio
bunch of parsley / ryšelis petražolių
handfull of pine nuts / saujelė kedro riešutų
salt & pepper / druska ir pipirai

Mix breadcrumbs with whip cream and some water to leave no dry crumbs. Chop parsley and crush garlic. Mix all ingridients and roll walnut size balls. Fry them in butter from all sides on high heat and then leave on low heat for 5-7 min stiring then and then. Enjoy Italian taste!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Džiuvesėlius užpilkite grietinėle ir pilkite tiek vandens, kad neliktų sausų džiuvesėlių. Susmulkinkite petražoles ir sutraiškykite česnaką. Sumaišykite visus produktus ir darykite graikinio riešuto dydžio rutuliukus. Apkepkite svieste iš visų pusių ant karštos ugnies ir sumažinę ugnį kepkite dar 5-7 min karts nuo karto pamaišydami. Mėgaukitės itališku skoniu!

300 g minced pork / 300 g kiaulienos faršo
1 egg / 1 kiaušinis
2 tbsp French mustard / 2 valg. š. prancūziškų garstyčių
1 garlic clove / 1 skiltelė česnako
1 apple / 1 obuolys
1 tbsp butter / 1 valg. š. sviesto
salt & pepper / druska ir pipirai

Peel the apple and remove the seeds. Grate it. Crush garlic. Mix all ingridients and roll walnut size balls. Fry them in butter from all sides on high heat and then leave on low heat for 5-7 min stiring then and then. The smell is just amazing! 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nulupkite obuolį ir išvalykite sėklas. Sutarkuokite. Česnaką sutraiškykite. Sumaišykite visus produktus ir darykite graikinio riešuto dydžio rutuliukus. Apkepkite svieste iš visų pusių ant karštos ugnies ir sumažinę ugnį kepkite dar 5-7 min karts nuo karto pamaišydami. Kvapas tiesiog nuostabus!

10 comments:

  1. Ooo mano mieliausias tokius kirstų kaip nežinia kas :)

    ReplyDelete
  2. tokius pat rankšluostėlius iš Ikea parsitempiau :D, ir tenykštėj "valgykloj" švediškus kukuliukus su bulvių koše ir spanguolėm kirtau :D
    įdomus variantas su obuoliais, reiks pabandyti kitą kartą jų į faršą įtarkuoti...

    ReplyDelete
  3. na taip, aš čia labai nešvediškai kukulius be spanguolių pagaminau :D

    ReplyDelete
  4. O iš kur Švedijoj lietuviškos maksės indukai?? :) Bent jau aš saviškius gražuoliukus tai LT nukoviau :)

    ReplyDelete
  5. Kokie indukai mieli! Ir kokios nuotraukos gražios, spalvingos! Ir dar kokie kukuliukai gardūs, vaje vaje :))) Na, ir galiausiai, dar to rankšluostėlio truputį baltai pavydžiu, nes pati niekaip jau kurį laiką niekur gražių nerandu, et.. :)

    ReplyDelete
  6. Su obuoleis reiks butinai isbandyti,net nebuvau girdejus tokio recepto.Va su morkais ,kopustais ,burokeleis ir suriu ir bulve itarkuota tik esu bandzius.Dekui uz ideja.

    ReplyDelete
  7. O kaip smulkiai tarkuoti obuoli? per burokine tarka?

    ReplyDelete
  8. Močiutės kepdavo daug paprasčiau,įdėdavo į vidų pagražinimui (o gal ir ne tik)virtą kiaušinį. Labai mėgstu obuolius, todėl reiks pabandyti tavo variantą. Manau, kad bus labai skanu

    ReplyDelete