Yesterday I had a small food factory at home. I have made vegetable purees for my little son to be put in freezer for a few next weeks and realized one of my kitchen dream - to make elderflower (Sambucus nigra) cordial.
June and July are season for elder bushes to blossom. I never cared about some bushes blossoming until I moved to Sweden and elderflower cordial or syrup become almost a daily product in my diet. In Sweden elderflowers are used a lot both for drinks and desserts. Even on our 'Getting married AGAIN' wedding in Sweden guests were welcomed with a drink Elderflower Bubble (1 part elderflower syrup, 2 parts champagne).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vakar namie buvau atidariusi mažą maisto fabrikėlį. Mažajam sūneliui priviriau daržovių piurė kelioms savaitėms, kurias užšaldžiau kameroje. Taip pat įgyvendinau vieną savo virtuvinių svajonių - pasigaminau šeivamedžio (Sambucus nigra) žiedų gėrimo.
Birželį ir liepą šeivamedžių žydėjimo metas. Man niekada nerūpėjo jokie žydintys krūmai, kol nepersikrausčiau į Švedija. Čia šeivamedžių žiedų sultys ar sirupas tapo kasdienio raciono dalimi. Švedijoje šeivamedžių žiedai naudojami tiek gėrimų, tiek desertų gamyboje. Netgi per mūsų ''VĖL tuokiamės'' vestuves, vykusias Švedijoje, svečiai buvo pasitikti gėrimu Šeivamedžio burbuliukai (1 dalis šeivamedžių sirupo, 2 dalys šampano).
Beje Rimi importuoja švediškų ekologiškų produktų liniją I love ECO, kurioje yra ir šeivamedžio žiedų sirupo.
Elderflower cordial / Šeivamedžių žiedų gėrimas
40 bunches elderflower / 40 šeivamedžio žiedų
3 big lemons / 3 didelės citrinos
1,5 litre water / 1,5 litro vandens
1,5 litre sugar / 1,5 litro cukraus
30 g citric acid / 30 g citrinos rūgšties
Put elderflowers into a big bowl. Peel and cut lemons. Put both peel and sliced lemons on top of the elderflowers. Boil up water and add sugar. Take of the heat as soon as sugar has melted. Add citric acid and stir well. Pour sugar syrup over elderflowers and leave to cool down. Refrigerate for 3-5 days before drinking. Drink it up in a few days or freezed in plastic bottles.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sudėkite žiedus į didelį dubenį. Nuskuskite citrinų žievelę bulvių skustuku. Uždėkite žieveles ir ritinėliais pjaustytas citrinas ant žiedų. Užvirinkite vandenį ir supilkite cukrų. Nuimkite nuo ugnies, kai tik ištirps cukrus. Įberkite citrino rūgštį ir gerai išmaišykite. Šiuo sirupu apipilkite žiedus ir palikite atvėsti. Laikykite šaldytuve 3-5 dienas ir tada jau galėsite gerti. Išgerkite per kelias dienas arba užšaldykite plastikiniuose buteliuose.
I have picked much more than 40 blossoms, so I have freezed the unused blossom till next time I will do something with elderflowers.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Prisirinkau daugiau nei 40 žiedų, tad likusius užšaldžiau iki kito karto, kai vėl gaminsiu ką nors su šeivamedžiais.
o čia tai labai įdomu.... bandau įsivaizduoti kvapą ir skonį. gal į sambuko panašu? spėju pagal lotynišką pavadinimą :)
ReplyDeletebūtinai patikrinsiu Rimi lentynas :)
google sako, kad sambuko ir yra šeivamedžiai :) beje šeivamedžiai labai tinka prie braškinių desertų arba į panakotas
ReplyDeletenu tikrai bent man nepanasu i sambuko ;) As bent ju tai sirupa darau, tai saldu ...labai saldu ir taip svelnu :) naudoju visur, tortams pvz sudrekinti, visokiems gerimams pasaldinti... toks vasariskas skonis, bet geriausia skinti jaunus ziedus. Vokietijoj jau jie nelabai skinami ...
ReplyDeletedeja, nesu ragavusi sambuko ir negaliu sulyginti. turėsiu naują iššūkį :)
ReplyDeleteKaip idomu, pernai ieskojau kazko panasaus, nes itariau, kad sirupa is siu ziedu pasidaryti galima, bet deja nieko neradau ir nurimau. Labai dziaugiuosi, kad intuicija manes nepavede. Reiks nulekti prisirinkti ziedu, kol dar ne velu.
ReplyDeleteButinai pabandysiu.
Aciu, aciu labai!
Kaip tik savaitgalį rimi užmačiau minėtą sirupą. Bet kažkaip sudvejojau ir nepaėmiau :)
ReplyDeleteO ar panašus skonis į šeivamedžio uogų? Nes tos tai labi skanios :)
uogų dar nespėjau paragauti, bet kai tik jos prisirps, tai prisirinksiu ir būtinai ką nors iš jų pagaminsiu
ReplyDeleteValio, dar spejau i pakutini traukinio vagona...chi chi...40 ziedu dar radau. Tik isviriau sirupa ir uzdariau i stiklainius, saldytuve man nelabai patinka toki kieki laikyti.
ReplyDeleteMan patiko, manau ir vyrui patiks. Gales vietoj seivamedziu arbatos naudoti.
Labai aciu uz recepta. Ir lauksiu recepto su uogomis.
aš tik ką Vilniuje atradau nuostabią prieskonių ir aliejų parduotuvėlę ir nusipirkau džiovintų šeivamedžių žiedų ir uogų, neminint visų aliejų ir balzaminio acto kremų
ReplyDelete