2010-06-26

Midsummer menu

Midsummer is a big festival in Sweden. It attracts many tourists and has very old traditions.
My family went to a celebration organized by the local community not far away from our home. We watched people sing and dance, ate some ice cream, took a short walk along the Mälaren coast and round the Görnväls castle. And then it was time to return home and eat.
A usual food for midsummer day is fresh local potatoes with herring followed by local strawberries with sugar and milk for dessert. However, modern variations with these ingredients start to occupy Swedish midsummer tables.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vidurvasaris yra didelė šventė Švedijoje. Ji pritraukia daug turistų ir turi labai senas išsaugotas tradicijas. 
Su šeima prisijungėme prie vietinės bendruomenės organizuojamo vidurvasario šventimo netoli mūsų namų. Stebėjome dainuojančius ir šokančius žmones, suvalgėme ledų, pasivaikščiojome Mälaren ežero pakrante ir apsukome ratą aplink Görnväls pilį. O tada atėjo metas grįžti namo ir valgyti pietus.
Įprastai švedai vidurvasario šventiniams pietums valgo šviežias vietines bulves su silke, o desertui būtinai šviežios vietinės braškės su cukrumi ir pienu. Tačiau darosi populiarios modernios variacijos su šiais sudėtiniais produktais.
 Photo: www.imagebank.sweden.se: Peter Westrup / Folio


Being not Swedish I do not have any traditions for midsummer menu and tried to prepare something that I wanted to taste and my husband stood for traditional his childhood  meals.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kadangi esu ne švedė, tad neturiu jokių tradicijų vidurvasario pietų stalui ir pabandžiau pagaminti tai, ko norėjosi paragauti. Mano vyras pageidavo savo vaikystės tradicinių patiekalų.


So we ended up with such a menu: // Tad sudarėme tokį meniu:

Starters: // Užkandžiai:

Mini lobster tails sandwich cakes (smörgåstårta, a typical Swedish buffet and parties dish)
--------------------------
Maži vėžių uodegėlių sumuštinių torčiukai (smörgåstårta, tipiškas vakarėlių ar švediško stalo patiekalas)

Lemon marinated salmon wraps with horseradish cream
----------------------------
Citrinoje marinuotos lašišos suktinukai su krienų kremu 

Anchovy and potatoes bolls
--------------------------
Ančiuvių ir bulvių kamuoliukai


Main course: // Pagrindinis patiekalas:
Cooked fresh potatoes with soused herring, red onion and sour cream (traditional midsummer food)
-----------------------------
Virtos šviežios bulvės su marinuota silke, raudonaisiais svogūnais ir grietine (tradicinis vidurvasario patiekalas)


Desserts:// Desertai:
Strawberries with sugar in milk (traditional midsummer food)
-----------------------
Piene plaukiajončios braškės su cukrumi  (tradicinis vidurvasario patiekalas)

2 comments:

  1. labai laukčiau užkandžių receptų ir to braškinio muso tortuko... viskas skamba taip gardžiai :)

    ReplyDelete
  2. kai tik vaikai duoda laiko, tai rašau ir rašau :) po truputį viskas atsiras bloge

    ReplyDelete