2014-03-07

Pusryčiai

Ar aš kada nors rašiau apie pusryčius? Nerašiau. Per visus tinklaraščio rašymo metus gal vos kelis sykius paminėjau  juos šen bei ten, bet niekada nerašiau būtent apie pusryčius ar pusryčių maistą. 

Pastaruoju metu, kai rytinę dienotvarkę aukštyn kojom apvertė faktas, jog vyresnėlis nuo vasario mėnesio pradėjo lankyti mokyklą, dienos pradžioje virtuvėje karaliauja avižų ir manų košės, jogurtas su dribsniais arba sumuštiniai.

Mano berniukai - tikri nenuoramos, tad juos pastoviai reikia gaudyti ir vėl grąžinti prie stalo, jog valgytų. Tarp gaudymų multitaskinu pildydama pietų dėžutę, kraudama knygutes į kuprinę, suruošdama uniformą ir rinkdama atitinkamus daiktus mažylio kuprinėn priklausomai nuo dienos planų. Atėjus laikui eiti/bėgti į mokyklą, aš dažniausiai būnu be pusryčių ir be puodelio arbatos, vyresnėlis vis dar nebaigęs valgyti pusryčių, nes vis bandė nuveikti kažką kitą, ir vis dar be uniformos. Vienintelis mažylis, atrodo, sugeba, laiku pavalgyti, pažaisti, nusiprausti, apsirengti ir stovėti prie durų, kurias labai knieti atidaryti ir skrieti paspirtuku iki vyresnėlio mokyklos.

Tik palikus vyresnėlį mokykloje, dienos ritmas gerokai sulėtėja. Jei su mažyliu neturime didelių planų ir nelekiame kažkur kitur, grįžtame namo, ir aš išsiverdu puodelį arbatos bei susimąstau, o ką gi šiandien valgysiu pusryčiams, o tiksliau vėlyviems pusryčiams (brunch).

Pastaruoju metu pusryčiams dažnai valgau rūkytą lašišą, nes ją perku urmu. Kartais su kiaušiniais, kartais su žalumynais, kartais su avokadais, kartais su duona, o kartais su gabalėliu arbūzo ar keliomis braškėmis. Kaip ją bevalgyčiau dažniausiai prie lašišos bus ir klasikinio švediško padažo hovmästarsås. Apie šį padažą (kas per daiktas ir su kuo valgomas) rašiau Debesų pavasario numeryje (psl. 158-159). O dabar dalinuosi tik vienu iš daugelio jo panaudojimo būdų.






Sumuštinis su lašiša
1 asmeniui

1 duonelė
2 arb. š. hovmästarsås padažas
šiek tiek įvairių salotų lapų
2-3 gabalėliai rūkytos lašišos
kelios riekelės agurko
druska
pipirai


Duonelę perpjaukite išilgai. Ir apatinę, ir viršutinę duonelės puseles aptepkite padažu. Ant apatinės duonelės puselės dėkite salotų lapelius, ant viršaus lašišą, tada agurkus. Pagardinkite druska ir pipirais. Uždenkite viršutine duonelės pusele.

Diena ir vėl gali suktis sparčiai!


2 comments:

  1. labai pazistama pusryciu rutina - mama visada valgo paskutine (o gal visai nevalgo..??); mano vaikai galvoja, kad as isvis nieko niekada nevalgau, nebent retkarciais;

    ReplyDelete
  2. Oi, koks geras komentaras :)))) Na, aš iš patirties negaliu nieko pasakyti, bet vis prisimenu, kaip mano draugė guodėsi, kad jos trys sūnūs vienu prisėdimu sukerta dvi vištas, o kai jaunėlis užmatė, kad mama visada sau pasilaiko vištos uodegėlę - baisiai ją pamėgo :) Trumpiau tariant, mama paprasčiausiai liko su garnyru ;)

    ReplyDelete