2013-09-25

Kibkit, žuvelės, didelės ir mažos

Debesys Nr. 5 (9) Ruduo 2013, psl. 120-125






Jau žinote, kaip gavau šviežios lydekos, tad belieka papasakoti, kas vyko vėliau.

Kai kojos jau vėl vaikščiojo žeme, ir žvejybos atributus pamažu krovėme atgal į mašiną, vienas iš brolių išdarinėjo ir nuskuto lydeką, tad man ne tiek jau ir daug darbo beliko su ta lydeka.

Grįžusi į tėvų namus, išniukštinėjau šaldytuvo ir spintelių turinį, panaršiau po internetą. Iš internete rastų lietuviškų receptų nė vienas nesudomino, tad teko ir angliškuosius peržiūrėti. Vienas receptas man patiko, tačiau neturėjau daugelio produktų. Tada apsisprendžiau neišradinėti dviračio ir pagaminti Norvegijoje ragautus žuvies maltinukus. Negaliu garantuoti, kad kažkada seniai norvego papasakotą receptą atkūriau teisingai. Manajame patiekale maltinukai virto kukuliais, bulvių košę pakeičiau gaiviomis salotomis. Kaip ten bebūtų, gal ir ne norvegiški žuvies maltinukai, bet rezultatas, mano nuomone, tikrai neprastesnis.




Lydekos kukuliai

500 g lydekos filė be kaulų
100 g neriebios šoninės
1 mažas raudonasis svogūnas
1 poras (tik baltoji dalis)
1 valg. š. kukurūzų arba bulvių krakmolo
1/2 valg. š. druskos
1 arb. š. maltų juodųjų pipirų
1/2 arb. š. šviežiai malto muskato riešuto
žiupsnis maltų baltųjų pipirų
350 ml riebaus pieno ir riebios grietinėlės mišinio (50/50)
1 kiaušinis

Lydeką, šoninę, stambiai supjaustytą svogūną ir ritinėliais pjaustytą porą sudėkite į virtuvinį kombainą ir išsukite iki vientisos masės (norvegas sakė, kad smulkino mėsos malimo mašinėle). Suberkite krakmolą, visus prieskonius ir supilkite pieno ir grietinėlės mišinį. Sumaišykite iki vientisos masės. Įmuškite kiaušinį ir vėl sumaišykite iki vientisos masės.

Keptuvėje išlydikite šiek tiek sviesto, įpilkite šiek tiek aliejaus. Iš žuvies masės formuokite graikinio riešuto dydžio rutuliukus ir kepkite juos ant vidutinės ugnies. Jei skubate, tai gaminkite maltinukus - sugaišite mažiau laiko juos formuodami.

Iš nurodyto produktų kiekio išėjo 2 didelės keptuvės kukulių. Deja, tiksliau nesuskaičiavau, kiek jų iškepiau.

Patiekite su gaiviomis salotomis.

O ką skanaus iš lydekos gaminate Jūs?

1 comment:

  1. Paskutinis mano gaminys iš lydekos "Lydekos ir ūmėdžių drebučiai" http://bulviukose.lt/2013/09/12/lydekos-ir-umedziu-drebuciai/ ;)

    ReplyDelete