2013-03-20

Be mėsos

Baigėsi mano dviejų mėnesių mitybos planas, vengiant cukraus ir ypač fruktozės. Sveikatos problemos susitvarkė, tačiau jaučiuosi nelabai energinga. Pradedu galvoti, kad mano įprastinis laaaaabai didelis aktyvumas buvo sąlygotas būtent cukraus :)

Po truputi į mano meniu vėl sugrįžta cukrus. Šįkart saulėje džiovintų pomidorų pavidalu itališkose ryžių salotose. Nors man Italija visiškai neasocijuojasi su ryžiais, bet Google meta ne taip jau mažai itališkų ryžių salotų nuotraukų, tad patikėsiu, kad jos itališkos.
Šios salotos šiek tiek primena rizotą (atsiprašau, daugiaryžį), tačiau nereikia nuolatos stovėti prie keptuvės ir pilti sultinį ant ryžių. Dėl to salotų konsistencija nėra tokia kreminė kaip rizoto.

Salotos labai sočios, net ir vyrai neturėtų likti alkani be mėsos.
Vyresnėlis ir vyras valgė ir gyrė, man irgi labai patiko, o jaunėlis kieme viską išpylė ir dar su dviračiu pervažiavo :) Va taip va būna, kai trimečiui pasiūlai šiek tiek acto ir garstyčių :)




Itališkos rudųjų ryžių salotos

750 ml vištienos sultinio
2 valg. š. alyvuogių aliejaus
1 nedidelis svogūnas
300 g rudųjų ryžių
1 citrinos žievelė
1 česnako skiltelė
sauja migdolų drožlių
saulėje džiovinti pomidorai
juodosios alyvuogės be kauliukų
švieži bazilikai
šviežios petražolės

Padažui:
2 valg. š. citrinos sulčių
2 valg. š. baltojo vyno acto
2 česnako skiltelės
2 arb. š. Dižono garstyčių


Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite smulkintą svogūną. Kai svogūnas suminkštės, suberkite smulkintą česnaką, ryžius, citrinos žievelę. Viską gerai išmaišykite. Supilkite karštą sultinį. Kai sultinys užvirs, keptuvę uždenkite dangčiu, sumažinkite ugnį ir palikite virti apie 50 minučių, kol ryžiai taps minkšti ir sugers visą sultinį.
Susmulkinkite česnako skilteles, skirtas padažui. Visus padažo produktus sudėkite į stiklainį, užsukite dangtelį ir gerai pakratykite.
Stambiai supjaustykite pomidorus, alyvuoges, bazilikus ir petražoles. Jų dėkite pagal skonį. Aš ėmiau visko po gerą saują.
Kai ryžiai bus išvirę, įmaišykite likusius produktus ir padažą. Išmaišykite. Salotas valgykite šiltas.


7 comments:

  1. Išradingas jaunėlis, dar ir su dviračiu pervažiavo. Prajuokino :)

    ReplyDelete
  2. Ir man juokinga! :D Itariu, kad mano vyras butu vaikystej taip padares, tik dviraciu vaziuot nemokejo...ir vis dr nemoka :) P.S.padariau katik atradima, kd Tavo bloga galima be problemu vartyti ismaniajam ;) liux!

    ReplyDelete
  3. Man irgi labai juokinga buvo stebėti, tą vaikišką nepasitenkinimo išraišką, nors pati ir negalėjau kvatotis tuo metu, nes gi reikėjo griežta mama būti ir aiškinti, kad su maistu niekas taip nesielgia :) O pervažiavo jis tai ne vieną sykį, ratus tiesiog suko per tuos ryžius. Teko traukti šlangą ir plauti visą kiemą, kad jokie australiški ropotojai ir šliaužikai neprisistatytų :)

    Vilma, díugu, kad atradau, kaip mane paskaitinėti! :)

    ReplyDelete
  4. Niam..tikrai atrodo socios :)
    O be cukraus as neisgyvenciau ilgai. Karta bandziau.. antra diena taip svaigo galva, kad nuejau nusipirkt sokolado ir visa iskart suvalgiau. Iskart geriau pasijauciau :D

    ReplyDelete
  5. Man irgi taip buvo, kai atsisakiau angliavandenių, bet dabar aš valgiau makaronus, ryžius, duoną ir neatsisakiau riebesnio maisto - tikro sviesto, kokosų aliejaus, riešutų užtepėlių, o cukraus gaudavau tik iš daržovių. Gyvenimą dar pasisaldindavau rooibos arba chai arbatomis, saldžiąja bulve arba butternut moliūgu, cinamonu bei kokosais. Kažkaip keistai ir netikėtai labai lengva buvo atsisakyti saldumynų ir vaisių. Jokių cravings nebuvo ir nesinorėjo sienomis laipioti. Man norisi ir vaisių, ir saldumynų, bet paragauju ir nusipurtau nuo saldumo. Dabar jau net ir butternut moliūgas man siaubingai saldus. Vakar suvalgiau didesnį gabaliuką pyrago ir vėl negerai pasijutau, tad kol kas liksiu prie savo naujojo mitybos plano. O kai jau labai labai labai norėsiu saldumynų, tai teks apsiriboti 85% juoduoju šokoladu.

    ReplyDelete
  6. Asta, kadangi risotto dievinu, tad spėk ar jas gaminsiu? ;)

    Būtinai. :)

    ReplyDelete
  7. Mindaugai, labai rekomenduoju. Vakar kaip tik šias salotas nešiaus (tik trigubą kiekį) į labdaros renginį, kur jos dingo momentaliai ir visi prašė recepto :)

    ReplyDelete