2012-04-02

Aplink vien šokoladas / Chocolate everywhere

Scroll down for recipe in English
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Australijos maisto žurnalai, kaip susitarę, ėmė ir visi šokoladiniai patapo kovo-balandžio mėnesiais. Visų viršeliuose karaliauja seiles varvinantys šokoladiniai kepiniai, kurių dar daugiau žurnalų vidiniuose puslapiuose.
Kažkaip per saldu net žiūrėti. Norisi užsigerti vandeniu puslapius bevartant.

Neplanavau nieko tokio labai šokoladinio kepti, bet taip jau sutapo, kad šaldytuve stovėjo kilogramas rikotos sūrio ir kad švediškos vaikų žaidimų grupės (playgroup) mamytės labai spontaniškai nusprendė šiek tiek iš anksto Velykas bendrai atšvęsti. Visiems atvyksiantiems reikėjo kažką atsivežti,. Kai aš paskaičiau žinutę, tai sąrašas jau buvo užpildytas tradiciniais švediškais velykiniais patiekalais ir trūko tik deserto. Tad šokoladinio rikotos sūrpyragio receptas Gourmet Traveller žurnale buvo labai vietoje ir labai laiku, nors nelabai švediška. Tik niekam tas neužkliuvo.

Nuotraukos darytos labai skubotai ir nė kiek neperteikia pyrago nuostabumo. Mes jį suvalgėm dar prieš visus velykinius kiaušinius ir lašišas. Per skaniai atpjautas ant stalo stovėjo ir visus viliojo. Taigi aš jį kepsiu tikrai dar ne kartą.
 



Šokoladinis rikotos sūrpyragis
Adaptuota iš Gourmet Traveller, Kovas 2012

750 g rikotos, kambario temperatūros
250 g grietinės
175 g smulkaus cukraus
3 kiaušiniai + 3 tryniai
1 vanilės ankštis
400 g pieniško šokolado

Šokoladiniam pagrindui:
400 g Digestive sausainių
50 g smulkaus cukraus
50 g rudojo cukraus
80 g geros kokybės kakavos
195 g sviesto


Pyrago pagrindui sausainius susmulkinkite virtuviniu kombainu. Suberkite cukrų ir kakavą. Trumpam įjunkite kombainą, kad viskas susimaišytų. Supilkite išlydytą sviestą ir viską gerai išmaišykite. Šis kiekis skirtas 26 cm skersmens kepimo formai nuimamais kraštais.

Aš tokios neturiu, tad ėmiau dvi mažesnes formas.

Kepimo formą patepkite sviestu, o dugną dar ir padenkite kepimo popieriumi. Trupinių masę pirštais paskirstykite ant kepimo formos dugno ir kraštų. Laikykite šaldytuve, kol sukietės.
Dideliame dubenyje elektriniu plaktuvu išsukite per sietelį pertrintą rikotos sūrį, kol masė taps vientisa. Sudėkite grietinę ir cukrų. Išsukite ir įmuškite kiaušinius bei trynius. Sudėkite iškrapštytas vanilės ankšties sėklytes. Išmaišykite. Supilkite virš garų išlydytą ir šiek tiek atvėsintą šokoladą. Viską gerai išmaišykite.

Recepte nurodoma dėti 70 proc. kakavos šokoladą. Skonis turėtų būti dar intensyvesnis nei manojo pyrago. Bet mano manymu, skonio ir taip pakako. Kažkodėl atrodo, kad su juoduoju šokoladu pyrage būtų jau per daug šokolado skonio.

Orkaitę įkaitinkite iki 170 C temperatūros. 
Rikotos masę pilkite į sustingusį sausainių pagrindą. Kepimo formą dėkite ant dviejų didelių folijos lakštų. Folijos kraštus sukelkite į viršų ir gerai apspauskite aplink formą. Kepimo formą dėkite į gilią skardą. Į skardą pripilkite verdančio vandens iki pusės kepimo formos aukščio. Kepkite 1,5-2 valandas, kol pyrago vidus bus sutvirtėjęs, bet vis dar šiek tiek liūliuojantis (po patikrinimo turėtumėte ištraukti neaplipusį kepimo pagaliuką).
Pyragą atvėsinkite iki kambario temperatūros. Peiliu apibraukite aplink visą pyragą ir atlaisvinkite, bet nenuimkite kepimo formos krašto. Palaikykite pyragą atlaisvintoje formoje šaldytuve bent porą valandų.  
Puoškite stambiomis ar smulkiomis kokoso drožlėmis arba skrudintomis migdolų plokštelėmis.

Belieka pasakyti, kad nors recepte rašoma, kad šis pyrago kiekis yra skirtas 10 žmonių, bet pamiršta parašyti, kad tie žmonės APSIRIJĖLIAI. Mano kuklia nuomone, pyrago ir 20 žmonių per akis.




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ricotta chocolate cheesecake
Adapted from Gourmet Traveller, March 2012

750 g ricotta, at room temperature, passed through a coarse sieve
250 g sour cream
175 g caster sugar
3 eggs + 3 yolks
scraped seed  of 1 vanilla bean
400 g milk chocolate, melted, cooled slightly

Chocolate biscuit base:
400 g digestive biscuits
50 g caster sugar
50 g brown sugar
80 g Dutch cocoa
195 g butter, melted


For chocolate biscuit base, process biscuits in a food processor until semi-fine crumbs form. Add sugar and cocoa, pulse to combine, then add butter and pulse to combine. Press evenly into a base and sides of a buttered springform tin lined on the base with baking paper and refrigerate until firm. 

Recipe is for 26cm diameter springform tin. I do not have such one, so I used two small tins.

Meanwhile, beat ricotta in a n electric mixer until smooth. Add sour cream and sugar, beat to combine, add eggs, yolks and vanilla seeds and beat to combine. Add chocolate and beat to combine.

Recipe calls for dark chocolate (70% cocoa solids). The taste then should be more intense and, in my opinion, it even could be too intense to enjoy. I was happy with milk chocolate in my cake.

Preheat oven to 170 C temperature. Pour ricotta mixture into biscuit base. Place tin on two large sheets of foil, fold up sides to make the tin watertight, and place in a large roasting pan. Pour in enough boiling water to come halfway up sides of tin, then bake until cheesecake is just set and a skewer withdraws clean (1,5 - 2 hours). Cool to room temperature, then run a knife carefully around the edge of cheesecake, release sides of tin and refrigerate cheesecake in til until chilled (at least 2 hours).
Decorate with shredded or desiccated coconut, or with toasted flaked almonds.

Recipe states that it serves 10, but it forgot to mention that these 10 must be GLUTTONS. Cheesecake certainly serves at least 20, in my opinion. 



 

6 comments:

  1. kad ir ką sakytum apie nuotraukas - jos nuostabios. noriu šio pyrago dabar ir tuoj pat! ką daryti?!

    ReplyDelete
  2. Ohhh, reikės žmonos paprašyti, kad išpkeptų, jai patinka terliotis/tepliotis su tais miltais ir šokoladu, tai.. Tikiu, jog man patiks :)

    ReplyDelete
  3. Jooooo, Egidija, šitas pyragas visai netinkamas reikalas, kai norisi dabar ir tuoj pat :) O su tom nuotraukom, tai norėjosi prapjautą gabalą nufotkinti, kad matytųsi visas skanumas viduje :)

    Mindaugai, negali nepatikti :)

    ReplyDelete
  4. Asta, dekui uz ricottos salduji varianta, nes beieskant ir nerandant, ricotta buvo sugaminta nesaldziai :D

    ReplyDelete
  5. Sveiki, savaitgali gaminau si pyraga, gavosi labai sotus ir labai skanus :)tik pagrindui naudojau sausainius su klevu sirupu, siek tiek maltu migdolu ir sviesta, tai puikiai derejo ir dar pyrago virsu aptepiau tirpintu tamsiu sokoladu :) Aciu už nuostabu recepta :)

    ReplyDelete
  6. Labai smagu skaityti tokius atsiliepimus! Džiaugiuosi, jog pyragas patiko!

    ReplyDelete