2012-03-19

Vienas modelis, keli kiaušiniai ir daug smidrų

Scroll down for recipe in English
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kad jau Aušra parašė ir pagyrė savo vyrą, tai ir aš neatsiliksiu.
Mano vyras yra gan abejingas mano pomėgiui gaminti maistą ir galėtų būti gyvas sumuštiniais, dribsniais su jogurtu, keptais kiaušiniais bei makaronais su dešrelėmis. Tad man teko ilgai jį įkalbinėti pabūti modeliu beruošiant žingsnis po žingsnio fotografijas smidrų pyragėliams su kiaušiniais be lukšto.
Mano manymu, visai neblogas modelis iš jo išėjo. O ir paklusnus buvo. Du centimetrai į kairę, o dabar paeik į kitą šoną, aha taip geriau, ranką arčiau foto aparato, oj ne, šitaip negerai, ranką atgal, kiaušinį pakelk, oioioi ne taip aukštai, lėtai leisk žemyn, STOP. Pykšt pykšt pykšt.
Be vyro pagalbos nebūčiau parengusi žingsnios po žingsnio vaizdinio paaiškinimo. Ačiū jam! Ir tikiuosi, kad jums bus naudingas toks vaizdinis paaiškinimas, kaip išsivirti forminį kiaušinį be lukšto.
Aš šį kiaušinių virimo būdą nusižiūrėjau maisto ir vyno parodoje.




Recepto nebekartosiu. Jį rasite pavasariniame oC žurnalo numeryje. Geriau kitu pasidalinsiu. Panašiu, bet visgi kitokiu.

 


Smidrų pyragėliai su brie
Receptas adaptuotas iš žurnalo Super Food Ideas 2012 m. vasario numerio

1 didelis lakštas šaldytos sluoksniuotos tešlos
2 ryšeliai smidrų
1 kiaušinis
1,5 valg. š. grietinėlės
2 arb. š. Dijon garstyčių
žiupsnelis druskos
brie sūris
šviežiai malti juodieji pipirai




Orkaitę įkaitinkite iki 220oC temperatūros. Į skardą įtieskite kepimo popieriaus. Ant jo dėkite šaldytos tešlos lakštą ir palikite šiek tiek atitirpti. Peiliu prarėžkite tešlos paviršių 2 cm atstumu nuo lakšto krašto. Būkite atsargūs ir neperpjaukite tešlos. Šakute subadykite lakšto vidurį. Kepkite 5–6 minutes arba kol tešla vos vos parus.

Kol tešla kepa, lengvai šakute suplakite kiaušinį, grietinėlę ir garstyčias. Pagardinkite druska. Nuplaukite ir nusausinkite smidrus. Nupjaukite apatines kiečiausias smidrų kotelių dalis.

Išimkite tešlą iš orkaitės. Atsargiai peliu prarėžkite jau esamas linijas ir lengvai įspauskite vidurį. Vienu sluoksniu sudėkite smidrus, ant jų dėkite plonai atpjautus brie sūrio gabalėlius ir viską užpilkite kiaušinio plakiniu. Kepkite orkaitėje dar apie 9 minutes. Pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

Įvairovės dėlei dar galima dėti pusiau perpjautų mažų pomidoriukų.

PASTABA. Kadangi naudojau labai jaunus plonus smidrus, tad kepiau juos nenuplykiusi verdančiu vandeniu. Storesnius smidrus reikėtų 1 minutę apvirti dideliame kiekyje verdančio vandens. Tada smidrus ištraukite ir apliekite labai šaltu vandeniu. Nuvarvinkite vandenį ir tada jau galite dėti smidrus ant tešlos.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Asparagus tart with brie
Recipe adopted from Super Food Ideas magazine, February 2012

1 sheet ready-rolled frozen puff pastry
2 bunches asparagus
1 egg
1,5 tbsp pure cream
2 tsp dijon mustard
pinch of salt
brie cheese
fresh ground black pepper 


Preheat oven to 220oC. Line a baking tray with baking paper. Place pastry on prepared tray and let it partially thaw. Using a small knife, make a 2 cm border around the edge of pastry. Do not cut trhough. Using a fork, prick centre of pastry a few times. Bake for 5-6 minutes or until just starting to brown.
Meanwhile, whisk egg, cream and mustard together. Season with salt. Wash and pat dry asparagus. Cut off the hard endings.
Remove pastry from oven. Carefully re-cut along the border line. Do not cut through. Press down on centre of pastry. Arrange asparagus, in a single layer, over pastry. Top with brie. Pour over egg mixture. Bake for 9 minutes. Season with pepper.

For a change, add some halved cherry tomatoes on top of asparagus before baking.

NOTE. I have used young thin asparagus. Thicker asparagus should be blanched before baking.



5 comments:

  1. As labai megstu smidrus (nezinojau kad jie taip vadinasi lietuviskai)...
    Labai saunus receptukas! Reikes isbandyti :)

    ReplyDelete
  2. Juste, galima ir šparagais vadinti, bet smidrai kažkaip mieliau ir lengviau skamba

    ReplyDelete
  3. Superinis modelis ir superinis kiaušinis :) Bandysim Velykoms būtinai.

    ReplyDelete
  4. O koks fainas įrašas :) žinoki maniškis taip pat visisškai neišrankus, svarbiausia, kaip Tu sakai šaldytuve būtų dešrelių, dešros, sūrio ir kiaušinių :DD dabar tai šiek tiek išsilepinau, tai grįžęs pereina per puodus ieškodamas valgyti, bet neradęs, visiškai nenusimena, nieko nesakęs nueina prie šaldytuvo, pasidaro kokių sumuštinių, ar kiaušų išsiverda/ išsikepa ir pavalgo :DD
    Ir taip pat kaip Taviškis pakankamai abejingas mano šitam pomėgiui, anksčiau net nervidavosi, kad per daug laiko virtuvėje praleidžiu :DDD
    O smidrų nesu valgiusi (gėda pelėda :)), kažkaip taip išėjo.. :D bet žadu taisytis ;)

    ReplyDelete
  5. Pagyros modeliui bus perduotos :)
    Reda, tikrai, kad taisykis. Labai skanu!

    ReplyDelete