2012-01-23

Kažkas labai australiško

Artėja sausio 26 d. - Australijos diena. Parduotuves jau kuri laikas kaip nuklojo kepuraitės, vėliavėlės, vienkartiniai indai, marškinėliai, rankšluosčiai, paplūdymio šlepetės ir maudymosi drabužiai su Australijos vėliava, o maisto parduotuvės siūlo Australijos žemyno formos mėsainius.
Vėliavos plevėsuos visur. Ankstyvą rytą savivaldybės organizuoja iškilmingus vėliavos pakilimus, kurie sutraukia nemažai žmonių. Australai labai didžiuojasi būdami australais. 




Tad Australijos dienai kaip ir reiktų kažką labai australiško pasigaminti. Kas gi tai galėtų būti? 
1. Garsusis Vegemite užtepas, gaminamas iš alaus pramonėje atlikusių mielių ir skoniu primenantis ypač koncentruotą jautienos sultinį, man visiškai nekelia apetito. Tikrai su juo nieko negaminsiu.
2. Dėl Pavlovos torto australai inirtingai ginčyjasi su naujazelandiečiais, tad nelabai tinka. Reiktų kažko, dėl ko nekyla klausimų.
3. Sodos duona Damper kepama ant laužo anglių. Iškylauti su šeima šiuo metu nesiruošiam, tad ir laužo neturiu, kur užkurti.
4. Fėjų duona (fairybread) yra įprastas vaikiškų švenčių maistas vėlgi ne tik Australijoje, bet ir Naujojoje Zelandijoje.
5. Naujoji Zelandija jau užkoduota ir ANZAC sausainių (Australijos ir N. Zelandijos karinis dalinys) pavadinime. Sakoma, kad tuos sausainius žmonos siųsdavo savo vyrams, kariaujantiems užsienyje, nes ANZAC sausainiai gerai išsilaiko transportuojami ir ilgai negenda.

Lieka lemingtonai (lamingtons) - biskvito kubeliai, padengti šokoladiniu glajumi ir apibarstyti kokosais. Sakoma, kad juos netyčia pagamino Kvinslando valstijos gubernatoriaus sero Lamington virtuvės šefas. Nors istorija nėra labai aiški ir patvirtinta faktais, bet bent jau niekas neginčyja, kad tai grynai australiškas receptas. O paskutinis Australian Good Food žurnalo numeris teigia, kad nėra nieko labiau australiško, nei kad užbaigti barbie (australiškas šnekamosios kalbos žodis, kilęs iš žodžio barbeque, bbq) lemingtonais. 

There's nothing more Aussie than lamingtons to finish off a summer barbie.




Lemingtonai

125 g kambario temperatūros sviesto
220 g smulkaus cukraus
1/2 arb. š. vanilės ekstrakto
3 kambario temperatūros kiaušiniai
255 g savaime kylančių miltų
125 ml pieno
---
480 g cukraus pudros
25 g kakavos 
1 valg. š. lydyto sviesto
80 ml verdančio vandens (+50 ml)
140 g kokoso drožlių




Orkaitę įkaitinkite iki 180C. Riebalais patepkite žemą kepimo formą (maždaug 20 x 30 cm) ir ištieskite ją kepimo popieriumi taip, kad popierius išlystų 2 cm į viršų nuo formos kraštų.
Elektriniu plaktuvu iki purumo išsukite sviestą, cukrų ir vanilę. Po vieną įmuškite kiaušinius ir po kiekvieno kiaušinio gerai išplakite. Įmaišykite pusę pieno ir miltų. Gerai išmaišykite. Supilkite ir išmaišykite likusius miltus ir pieną. Tešlą supilkite į paruoštą kepimo formą, išlyginkite paviršių ir kepkite 30-35 minutes. Palikite vėsti formoje apie 10 minučių, tada išimkite ir leiskite atvėsti ant grotelių. Kai biskvitas bus visiškai atvėsęs, suvyniokite jį maistinę plėvelę ir įdėkite 20 minučių į šaldiklį.
Dubenyje sumaišykite verdantį vandenį, lydytą sviestą ir persijotus cukrų bei kakavą. Kokoso drožles supilkite į lėkštę.
Pyragą supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Dažniausiai lemingtonai būna stačiakampiai (5 x 10 cm arba šiek tiek mažesni). Recepte nurodoma biskvitą padalinti į 12 dalių.
Aš dariau kąsnelio dydžio kvadratėlius, bet taip - daugiau terlionės. Beje, man pagal receptą pagamintas šokoladinis glajus buvo per tirštas, tad šliūkštelėjau dar 50 ml verdančio vandens.
Kiekvieną kvadratėlį pasmeikite bambukiniu pagaliuku, tada pamerkite į glajų, virš kokosų nuimkite nuo pagaliuko ir pirštais apibarstykite kokosais iš visų pusių, o tada apvoliokite ir visą kvadratėlį, kad neliktų glajaus, nepadengto kokosais. Apvoliotus kubelius dėkite ant lėkštės ir palaikykite 20 minučių šaldytuve. Uždarame inde lemingtonai išsilaikys 2-3 dienas, bet kažin, ar to indo iš viso prireiks ;)





O jei kam šis variantas per prastas, tai radau lemingtonus su prancūziškom suktybėm.

8 comments:

  1. Koks paprastas ir kartu įdomus receptas, galvon jau kvirba mintis išbandyti :) jaučiu, kad taip ir bus :))

    ReplyDelete
  2. Kiek kepimo miltelių reikėtų dėti į miltus jei neturi savaime kylančių miltų

    ReplyDelete
  3. Pasigaminti savaime kylančius miltus yra labai lengva. Į 250 g miltų supilkite 2 arb. š. (10 ml)kepimo miltelių ir žiupsnį smulkios druskos, sumaišykite ir persijokite 3 kartus.

    ReplyDelete
  4. Gaila, kad ne visi lietuviai didžiuojasi būdami lietuviais :)

    O iš ko padaryti ANZAC sausainiai? Negirdėjau tokių :)

    ReplyDelete
  5. Viktorija, tie sausainiai su avižomis, kokosu ir cukraus sirupu. Miltai, kepimo milteliai, cukrus, vanduo ir sviestas tai ir kitiems sausainiams gi būdingi :)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Anzac_biscuit

    Receptas
    http://www.taste.com.au/recipes/21104/anzac+biscuits

    ReplyDelete
  6. Seniai turiu nusiziurejusi lemingtonus. Tavo nuotraukos skatina isbandyti kuo greiciau. :)

    ReplyDelete
  7. Vilma, būtinai išbandyk ir pasidalink įspūdžiais!

    ReplyDelete