2011-10-28

Pickled Saffron French Shallots / Marinuoti šalotai su šafranu

Mornings often start stressed, with no time to make something for breakfast. On such mornings I look for bread and chicken liver pâté in my fridge. And pâté has a new friend - pickled saffron French shallots.




I found the pickled French shallots recipe in one of the first food magazines I bought when we just moved to Australia, marked it with post-it note and waited for our things to be shipped from Sweden to Australia, then I was unpacking, settling down, cooking something else from newer food magazines' issues and remembered about pickled shallots only when I recently bought a new cookbook Dinner at Matt's by Matt Moran. He is pairing saffron pickled onions with duck rillettes.
When pickling I used the recipe from Good Taste magazine, borrowed Matt's idea to use saffron and to got inspiration to use saffron pickled French shallots on my pâté sandwiches.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dažnai rytai prasideda chaotiškai. Kai tapau mama, keltis rytais pasidarė labai sunku, nors prieš tai šokdavau iš lovos vos išgirdusi žadintuvą. Dabar išsirangymas iš lovos vyksta labai lėtai. Atsibudę berniukai ateina į mano miegamąjį, dūksta ant mano lovos, virsta ant manęs, nutraukia antklodę arba sugalvoja ką nors šmikiško, ir tada jau man tenka keltis. Taip ilgai besirangant iš lovos, aišku, lieka mažai laiko pusryčiams ir suruošti vaikus dienos nuotykiams. Vaikai pusryčiams dažniausiai valgo košę, bet per 3 metus aš tos košės jau tiek atsivalgiau, kad nebegaliu kasdien jos valgyti ir sau gaminuosi atskirus pusryčius. Chaotiškais rytai jau tapo įprasta šaldytuve ieškoti duonos ir vištienos kepenėlių pašteto. O pastaruoju metu paštetas įsigijo naują draugą - marinuotą šalotą su šafranu.
Marinuotų šalotų receptą radau viename iš pirmųjų Australijoje nusipirktų maisto žurnalų, dar tada kai tik čia atsikraustėme. Pasižymėjau jį kaip vertą dėmesio, laukiau iš Švedijos į Australiją laivu plaukiančių savo daiktų, tada juos išpakavau ir dėliojau, gaminau vis kažką kito iš naujesnių australiškų maisto žurnalų numerių, o apie marinuotus šalotus prisiminiau tik neseniai nusipirkusi naują Matt Moran kulinarinę knygą Dinner at Matt's. Viename iš knygos receptų antienos rijetė (jau atleiskit kalbininkai, bet neradau vertimo šiam prancūziškam žodžiui) suporuota su svogūnėliais, marinuotais su šafranu.
Marinuodama rėmiausi Good Taste žurnalo receptu, pasiskolinau Matt'o idėją įdėti šafrano ir buvau įkvėpta marinuotus šalotus su šafranu valgyti ant manųjų sumuštinių su paštetu.





Pickled Saffron French shallots / Marinuoti šalotai su šafranu

500 g French shallots / 500 g šalotų
500 ml white wine vinegar / 500 ml baltojo vyno acto
250 ml water / 250 ml vandens
70 g brown sugar / 70 g rudojo cukraus
2 tsp pickling spice / 2 arb. š. marinavimo prieskonių mišinio (garstyčių sėklos, juodieji pipirai, krapų sėklos, kvapnieji pipirai, lauro lapai)
2 dried bay leaves / 2 džiovinti lauro lapeliai
large pinch of saffron threads / didelis žiupsnis šafrano siūlelių


Place shallots in a heatproof bowl. Cover with boiling water. Set aside for 5 minutes to loosen the skins. Drain. Peel and discard skins. I did as recipe states, but did not find it easier to peel the shallots. Next time I shall skip this and just peel the shallots without soaking them in a boiling water.
Place vinegar, water, sugar and all spices in a large saucepan over high heat. Bring to the boil. Boil for 2 minutes. Reduce heat to medium. Add the shallots and simmer for 10 minutes or until just tender. Use a slotted spoon to transfer shallots to sterilized jars. Top with vinegar mixture. Seal.  Set aside in a cool, dark place for 3 days to develop the flavors. Store in a fridge once opened.
According to Good Taste magazine, pickled shallots add flavor to salads and sandwiches. Matt Moran states that they are great to serve with cold meats or to spice up a cheese sandwich. I also saw somewhere a recipe of avocado and cucumber soup topped with pickled onions, so pickled shallots should go together as well.
In unopened jar pickled shallots should last for months.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Šalotus sudėkite į karščiui atsparų indą. Užpilkite juos verdančiu vandeniu. Palikite pastovėti 5 minutes, kad atšoktų lukštai. Nusausinkite. Nulupkite ir išmeskite lukštus. Dariau kaip liepė receptas, bet dėl mirkymo vandenyje šalotai nesilupo nei lengviau, nei sunkiau. Kitą kartą lupsiu lukštus be plykimo vandenyje.
Į didelį puodą supilkite actą, vandenį, cukrų ir visus prieskonius. Užvirinkite ir pavirkite 2 minutes. Sumažinkite ugnę iki vidutinės. Sudėkite šalotus ir kaitinkite 10 minučių arba kol šalotai vos vos suminkštės.
Kiaurašaukščiu dėkite šalotus į sterelizuotus stiklainius. Ant viršaus užpilkite marinatą. Uždarykite stiklainių dangtelius ir 3 paras stiklainius laikykite vėsioje tamsioje vietoje, kad įsigertų skoniai. Atidarytą stiklainį laikykite šaldytuve.
Good Taste žurnalas nurodo, jog marinuoti šalotai tinka į salotas ir ant sumuštinių. Matt Moran rašo, kad tinka prie šaltos mėsos arba ant sumuštinio su sūriu. Aš kažkur mačiau avokadų ir agurkų sriubos receptą, papuoštą marinuotais svogūnėliais, tad ir šalotai turėtų kuo puikiausiai tikti.
Neatidarytame stiklainyje šalotai išsilaikys mėnesius.



5 comments:

  1. Niam mėgstu marinuotus dalykėlius. Jei bus laiko gal ir šiuos pagaminsiu :)

    ReplyDelete
  2. "..arba sugalvoja ką nors šmikiško, ir tada jau man tenka keltis." - taip ir matau, kaip iš filmų kokių, kaip tave apipila vandeniu, paleidžia lovon katiną ar dar kokią.. Kiaulystę sumano :) Kiki, vis smagiau gyventi, a?

    ReplyDelete
  3. Jule, papasakočiau, tai nepatikėtum :D bet tam tikrus garsus išgirdusi, kaip raketa iš lovos šaunu - berniokams fantazijos netrūksta :D

    ReplyDelete
  4. Oba. marinuoti šalotai, gera mintis :) Kaip tik draugas ir Provanso parvežė nemažą dėžutę šafrano, tai vis žiū, kur juos panaudoti, AČIŪ ;)

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete