2011-06-23

Thursday. Fish day? / Ketvirtadienis - žuvies diena?

 No way. Not in Sweden. According to the old traditions on Thursdays Swedes are eating pea soup. In the Middle Ages peas were cooked together with meat, spiced with thyme and mustard. Eating a bowl of nourishing soup helped people to survive meatless Fridays, Saturdays and Sundays. Nowadays pea soup is accompanied by pancakes. Nobody knows why, but it's already a tradition too.
This Thursday I present not really a Swedish pea soup, but a pea soup from an Australian food magazine Good Taste, issue June 2011, adopted according to what I had in my pantry.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ne ne ne, bent jau ne Švedijoje. Istoriškai susiklostė, kad ketvirtadieniais švedai valgo žirnių sriubą. Viduramžiais žirniai buvo verdami kartu su mėsa, pagardinami čiobreliais ir vietoj grietinės būdavo įsidedamas šaukštas garstyčių. Dubuo sočios sriubos suteikdavo jėgų prieš bemėsius penktadienius, šeštadienius ir sekmadienius. Šiais laikais su žirnių sriuba valgomi lietiniai. Niekas nežino kodėl, bet tai jau tradicija.
Šį ketvirtadienį pristatau nors ir ne švedišką, bet žirnių sriubą pagal Australijos maisto žurnalą Good Taste, 2011 birželio numerį ir pritaikytą pagal mano spintelių turinį.




Pea and ham soup / Žirnelių ir kumpio sriuba

500 g frozen peas / 500 g šaldytų žirnelių
2 celery sticks / 2 saliero stiebai
1 large brown onion / 1 didelis svogūnas
1 carrot / 1 morka
2 garlic cloves / 2 skiltelės česnako
2 tbs fresh thyme leaves / 2 valg. š. šviežių čiobrelių lapelių
150 g ham / 150 g kumpio
1 L chicken stock / 1 litras vištienos sultinio
olive oil / alyvuogių aliejus
sour cream / grietinė
extra fresh thyme leaves / dar šviežių čiobrelio lapelių
salt & pepper / druska ir pipirai




Thaw peas. Coarsely chop celery, onion and carrot. Crush garlic. Cut ham into thin strips. Heat some olive oil in a large saucepan over medium heat. Cook celery, onion and carrot until soft. Add garlic, thyme and 3/4 of the ham. Cook for a few minutes. Add stock. Increase heat to high and bring to the boil. Reduce heat to low and simmer for 5 minutes until lightly reduced. Add peas. Simmer for 5 minutes or until peas are soft. Cool slighly. Use a stick blender to blend until smooth. Salt and pepper to taste. Fry remaining ham for a few minutes until crisp. Combine sour cream and extra thyme, season with salt & pepper. Top soup with sour cream and ham crisps.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Atšildykite žirnelius. Stambiai supjaustykite salierą, svogūną ir morką. Sutraiškykite česnaką. Kumpį supjaustykite plonomis juostelėmis. Dideliame puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite šiek tiek aliejaus ir apkepinkite daržoves, kol suminkštės. Sudėkite česnaką, čiobrelius ir 3/4 kumpio. Pakepinkite kelias minutes. Supilkite sultinį ir padidinkite ugnį, kol užvirs. Sumažinkite ugnį ir pavirkite 5 minutes, kol šiek tiek sumažės skysčio. SUberkite žirnelius ir virkite 5 minutes arba kol jie taps minkšti. Šiek tiek atvėsinkite ir rankiniu trintuvu sutrinkite sriubą. Pagardinktie druska ir pipirais. Kelias minutes pakepinkite likusį kumpį, kol taps traškus. Sumaišykite grietinę su čiobreliais, pagardinkite druska ir pipirais. Sriubon dėkite šaukštą grietinės ir apibarstykite kumpio traškučiais.

8 comments:

  1. Tokiai lietingai dienai kaip šiandien ši sriuba atrodo kaip dangiškas maistas.

    ReplyDelete
  2. Aš galvoju, kad reikia man kažką su šaldytais žirneliais pasigamint, nes tuoj ir šviežių atsiras, o aš dar pernykščių nesunaudojus. Ir šeip pasiilgau jau sriubos :)

    ReplyDelete
  3. Indre, kaip pirštu į akį tu. Gaminau šią sriubą praėjusią savaitę kai pas mus pylė kaip iš kibiro ir nauji potvyniai kaupėsi

    ReplyDelete
  4. mmm... kaip gardziai atrodo! kisu sauksta ir as :P

    ReplyDelete
  5. Pas mus vienam restoranėlyje prie darbo ketvirtadienį visada pietums būna žirnių sriuba ir blynai :)Ta prasme iš abiejų patiekalų :)

    ReplyDelete
  6. Aš Švedijoje begyvendama taip nė karto ir nevalgiau ketvirtadienį žirnienės kartu su blynais...

    ReplyDelete
  7. Ka tik isbandem sriubyte, super!!! Visiems labaai , laabai patiko ;)

    ReplyDelete