2011-01-13

Kladdkaka



Kladdkaka means mud pie in Swedish. It has textural similarity to Mississippi mud pie, but kladdkaka is not always chocolate tasting.
I became a student again and for 10 weeks shall intensively read Swedish fiction and write text analysis. I find it not easy to start studying again and my brain cries for calories. Sitting and eating sweet stuff do not end up well, so I found a lighter version of mud pie. Neither butter nor chocolate, but it is still muddy. And for more fun and tingling in the mouth let's add chili peppers.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kladdkaka pažodžiui iš švedų kalbos reiškia purvo pyragas. Purvo, nes konsistencija klampi kaip šlapio purvo. Dažniausiai jie būna šokoladiniai ir prapjovus pyragą viduriukas tikrai primena tamsų klampų purvą. 
Aš patapau studente ir 10 svaičių intensyviai skaitysiu švedų grožinę literatūrą bei rašysiu tekstų analizes. Sunku po tiek laiko vėl mokslus krimsti, ir smegenys, priverstos padirbėti, reik+alauja saldumynų. Bet ramus sedėjimas ir saldumynų valgymas prie gero nepriveda, tad susiradau lengvai dietinę klampiojo pyrago versiją. Nė gramo sviesto ar šokolado, bet pyragas vis vien šokoladiniai klampus. O kad būtų dar įdomiau, tai burną mielai pažnaibys čili pipiriukai.




Tingly mud pie / Besižnaibantis klampusis pyragas

3 eggs / 3 kiaušiniai
200 ml sugar / 200 ml cukraus
100 ml regular flour / 100 ml kvietinių miltų
100 ml unsweatened cacao / 100 ml nesaldintos kakavos
2 tsp vanilla sugar / 2 arb. š. vanilinio cukraus
pinch of salt / žiupsnis druskos
1 tsp chilipowder / 1 arb. š. čili miltelių
250 g light cream cheese / 250 g neriebaus kreminio sūrio




Preheat oven up to 200 C temperature. Grease a spring form (21 cm diameter). Beat eggs and sugar lightly. Mix together flour, cacao, vanilla sugar, salt and chili powder. Add to egg mixture. Put in cream cheese and mix to smooth pastry. Pour it into the spring form and bake in the lower part of oven for 15-20 min. Leave to cool and refrigerate over night.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Įkaitinkite orkaitę iki 200 C temperatūros. Kepimo formą nuimamais kraštais (21 cm diametro) ištepkite sviestu. Lengvai išplakite kiaušinius su cukrumi. Sumaišykite miltus, kakavą, vanilinį cukrų, druską ir čili miltelius. Suberkite į kiaušinių plakinį. Įdėkite kreminį sūrį ir gerai išmaišykite. Supilkite į kepimo formą ir kepkite 15-20 min. apatinėje orkaitės dalyje. Atvėsinkite ir per naktį laikykite šaldytuve. 






Recipe source / Recepto šaltinis:
magazine Må Bra Mat, issue 1, 2011 / žurnalas Må Bra Mat, Nr. 1, 2011.

3 comments:

  1. Gražus pyragiukas.. Su kreminiu sūriu, kakava.. Kuo jis čia puoštas?
    Man mokslai ir prasidės nuo kito mėnesio.. ir kažkaip nežinau kaip aš mokysiuos po tiek metų pertraukos :/

    ReplyDelete
  2. O šitas geras atrodo. Ir taip idomiai, be sviesto ir šokolado. O kokio riebumo kreminis sūris ir kokį nauodojai?

    ReplyDelete
  3. Medeja, pyragiukas puoštas raudonaisiais greipfruktais ir apibarstytas čili.

    Egle, kreminį sūrį ėmiau vietinį švedišką, 1% riebumo. Philadephia Light arba Extra Light keisti reiktų. Yra tokių Lietuvoje?

    ReplyDelete