2010-11-30

The Pickled Herring Christmas Countdown / Silkės silkutės Kalėdų belaukiant

Švedijoje labai populiarūs advento kalendoriai vaikams, kai kiekvieną dieną atidaręs mažą langelį vaikas randa mažytį šokoladuką ar dovanelę. Ir taip kasdien iki Kalėdų.
Norėjosi ir man tas dienas iki Kalėdų skaičiuoti, tik kiek neįprastai ir, žinoma, susiejant su maistu. Suvokiau, kad turiu nemažą marinuotų silkių receptų kolekciją, kurios užteks iki pat Kalėdų. Dalinsiuos vienu receptu kiekvieną gruodžio dieną, kol išauš Kalėdų rytas. Tad pradedu projektą Silkės silkutės Kalėdų belaukiant.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
In Sweden Advent calendars for children are very popular. When they open a small window they find a small chocolate or gift. And so each day till Christmas.
I also wanted to count days left till Christmas, but in my own special way, having relation to food. I have realized that I own a collection of pickled herring recipes just enough to publish one recipe per day untill Christmas. Let's start The Pickled Herring Christmas Countdown.


Švediškos marinuotos silkės saldokos, nieko panašaus su lietuviškomis. Ne visiems jos skanios, kai kuriems reikia priprasti prie naujo skonių derinio, o man vos paragavus patiko.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Swedish pickled herrings are sweet in taste, nothing alike Lithuanian ones. Not everybody likes them, some need time to appreciate a new taste combination, but I liked them from the first bite.


Dauguma silkių bus ruošiamos su marinatu iš maistinio acto rūgšties, cukraus ir vandens.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Most recipes will need the same marinade from vinegar, sugar and salt.


 Marinatas 1-2-3 / Marinade 1-2-3

1 dalis maistinio acto rūgšties (9-12%) / 1 part vinegar (9-12%)
2 dalys cukraus / 2 parts sugar
3 dalys vandens / 3 parts water

Viskas užvirinama ir paliekama atvėsti. / Boil up and leave to cool.

14 comments:

  1. Puiki mintis! Pasisemsim idėjų Kūčių stalui :)

    ReplyDelete
  2. Oho, 24 silkių receptai? Įspūdinga, tikrai praturtinsiu savo žinias šioje srityje :)) Puiki mintis!

    ReplyDelete
  3. Visiems šių 24 silkių valgytojams padėkos raštus teks įteikti :D Labai daug žmonių teko įtraukti į šitą mažą projektėlį :)

    ReplyDelete
  4. Oi, aš tai mielai valgymo projekte beveik bet kokiame sudalyvaučiau :) Juk toooks malonumas valgymas yra! :)) Žiūrėk, gal ir tie 24 valgytojai tau norės padėkos raštus įteikti ;)

    ReplyDelete
  5. Švediškai užtaisytos silkės labai skanios. Esu ragavusi kokį dvylika skirtingų skonių, beveik visi patiko... Įdomu bus sužinoti receptų... :)

    ReplyDelete
  6. Malonu, kad kažkam silkės bus įdomios. Jau rytoj pirmasis receptas!

    ReplyDelete
  7. As irgi laukiu nesulaukiu silkiu receptu!

    ReplyDelete
  8. Laukiam laukiam laukiam! Mano vyras dievina skandinaviškai paruoštą silkę, o aš, o aš, neragavusi tokios ir nežinau kas, kaip ir prie ko, tad tik rankom paskėsčioju prie silkės bulvių išvirusi. :) Jau dabar einu piešti tau medalio! :)

    ReplyDelete
  9. manes kažkodėl nesužavėjo švediška silkutė, bet vyrui ji labai patinka :) reiks būtinai nužiūrėjus pagaminti kokį variantą :)

    aš kažkaip iki beprotybės noriu silkės pastarosiomis dienomis :) bus kur pasisemti idėjų, tikiuos ne visos bus švediškai saldžios :)

    ReplyDelete
  10. Pagaliau, super! Sulaukem! Dabar rasysiu, o kuciom bandysiu nustebinti savo namiskius. Tik va klausimas, kuri man vyras vis zyzia - nu suzinok kaip tie svedai tas silkes kepa... Valge kazkokia silke kepta skardoje su daug darzoviu. Idomu, ar sudyta silke kepa (jei aplamai buna ne sudytu, nes man rodos kad silkes specifika tokia, kad ja jau laive sudo...). O kitas klausimas - koki ten padaza (toki ruda) pila ant visu karstu patiekalu? Nu maniskiui LABAI nepatiko - sako "nu va, ir vel viska sugadino...":D

    ReplyDelete
  11. Egliukasm, bus bus silkių be cukraus tikrai bus. Turiu receptuką ir super wasabinei silkei, bet negaminsiu jos - nebus kam suvalgo tą silkę japoniškai.

    MIG, silkę švedai tikrai kepa. Man netgi vieną sykį pasisekė - vyras namie jos iškepė (o virtuvėn jis retai nosį įkiša). Bet kepta silkė labiau vidurvasario patiekalas. Reikia man šituo klausimu daugiau pasiaiškinti, kokios rūšie ta silkė turi būti ir galėsiu tada ir receptuką įmesti prie progos, kai nuo kalėdinių silkių pailsėsiu ;)
    Rudas padažas ''brunsås'' daugiausia pilamas ant tradicinių švediškų mėsos kukulių, ypač IKEA valgyklose jo daug užpila :) Naminis žymiai skanesnis. Tinka prie mėsos patiekalų. Gaminamas iš sviesto, kinietiško sojos padažo, miltų, mėsos sultinio, grietinėlės, druskos ir pipirų.

    ReplyDelete
  12. Žmonės, taigi kepta silkė vienas senųjų lietuvių populiariausių patiekalų! Ir tikrai nėra ta specifinė žuvis, kurią laive užsūdo ir viskas. Ši žuvis valgoma žalia (ypač Olandijoje), sūdyta, fermentuota, džiovinta. Tiesiog sūdyta populiariausia. Rudeniop švieži pati skaniausia...

    ReplyDelete
  13. Kokia graži mintis! Lauksim visų 24 silkučių :)

    ReplyDelete