2014-04-09

Delikatesas

Jaučio liežuvio man galima pasiūlyti vi-sa-da. Skanumėlis!

Lietuvoje, kur jis laikomas delikatesu, kaina gan didelė. Švedijoje jo rasdavau tik viename prekybos centrų tinkle. Šunų maisto skyriuje. Perpus pigiau nei Lietuvoje, o Švedijos kainomis - pigu. Australijoje jaučio liežuvių nepamatysite parduotuvėse, bet jų visada galima užsisakyti mažose mėsininkų parduotuvėse. Ir nė vienas mėsininkas kreivai nepažiūrės, nes esant dideliam imigrantų ir kultūrų skaičiui, manau, būna ir keistesnių užsakymų. Tik liežuvio iš karto negausite ir turėsite sugrįžti po keletos dienų. Spontaniškai liežuvio nenusipirksite.

Vyro giminės iš pagarbos yra suvalgę po gabalėlį liežuvio per lietuviškas Velykas, bet antro gabaliuko jau ne vieni metai nebeįsiūlau. Nieko blogo, galiu juo mėgautis viena pati keletą dienų.

Ir kiti sutikti skandinavai nėra pratę valgyti jaučio liežuvio, žiūri įtartinai ir rauko nosis, tad labai nustebau viename norvegiškame kulinarijos žurnale aptikusi receptą su jaučio liežuviu. Žinoma, kad parūpo paragauti jaučio liežuvio kitaip. Ir kaipgi anksčiau nebuvau pagalvojusi, jog jaučio liežuvį galima valgyti ne tik šaltą, ir ne tik su majoneze paskendusiais konservuotais žineliais!?? Ech, per skanus man tas derinys. Tikriausiai dėl to ir tokių minčių nekildavo. Tiesa, norvegai irgi neišsivertė be žirnelių recepte. Liežuvį žurnale siūloma patiekti su šviežiomis trumpai apvirtomis ir svieste pakepintomis morkytėmis, smidrais bei žirneliais. 

Tik ką pakeitusi devynias laiko juostas tikrai nepuoliau pirmu numeriu kelias valandas virti jaučio liežuvį ir lėkti į parduotuves ieškoti šviežių jaunų daržovių. Jaučio liežuvį radau mamos šaldytuve. Tada ir prisiminiau matytą norvegišką receptą. Panaudojau mamos turimus produktus ir mėgavausi šiltu jaučio liežuvio ir daržovių patiekalu.

O kaip Jūs esate įpratę valgyti liežuvį?




Jaučio liežuvis su daržovėmis

1 virtas ir nuluptas jaučio liežuvis
druska 
sauja šaldytų morkyčių
sauja šaldytų brokolių
sauja šaldytų šparaginių pupelių
2 saujos šaldytų žirnelių
sviestas
1 citrinos žievelė
šviežių petražolių lapeliai
šviežiai grūsti juodieji pipirai
virtos jaunos bulvytės (nebūtina)


Šaldytas daržoves trumpai apvirkite sūdytame vandenyje. Nupilkite vandenį ir leiskite daržovėms nugaruoti. Keptuvėje išlydykite sviestą ir trumpai pakepinkite daržoves ant aukštos ugnies. Suberkite tarkuotą citrinos žievelę ir išmaišykite. Kitoje keptuvėje svieste lengvai apkepkite supjaustytą jaučio liežuvį.
Susmulkinkite petražolių lapelius ir apibarstykite jais daržoves bei liežuvį.
Norintiems pavalgyti sočiau, galite pasiūlyti virtų karštų bulvių.

 

5 comments:

  1. Asta, nerealu:) Liežuvis visada yra gėris...o jautienos, man visada delikatesas:) Tinka tiek karštas, tiek šaltas:)

    ReplyDelete
  2. Aš liežuvio, arbūzų, želė ir mandarinų beveik nevalgau, nes mano vyras visu tuo gali maitintis kad ir kasdien. Ypač liežuviu!!! Su žirneliais, majonezu, vyniotinio forma ir visaip kitaip. Panašiai matyt kaip Tu ;) visi mes turim savų silpnybių :)

    ReplyDelete
  3. Skanuuu. Nesu pati turbūt gaminus liežuvio, tik su mama kažkada virėm. Ir kažkaip labiau jį su krienais ir burokėlių salotomis duodavo... Matyt kiekvienam krašte/giminėj vis šiek tiek kitokios tradicijos :)

    ReplyDelete