2014-01-29

Bulvių salotos iš majonezo reklamos

Australai labai mėgsta actą. Ne, stiklinėmis jo negeria, bet į visus padažus, majonezą ir garstyčias tai nepagailėdami šliukšteli. Mano vyras nelabai su actu, o ypač su jo kvapu bendrauja, tad Australijoje dar nerado nė vieno patinkančio pirktinio padažo ar majonezo ir iš nevilties švedų parduotuvėje moka kosminius pinigus už mažą indelį švediško majonezo. Man majonezai čia irgi neskanūs. Vien nuo tos minties, kad jie visi stovi lentynose. Tik prieš gerą pusmetį pamačiau pirmąjį rinkoje majonezą, kuris išdidžiai stovėjo daržovių skyriaus šaldytuve tarp įvairių salotų pakuočių. Gerokai brangesnis už tuos ant lentynos. Bet ir šitas vyrui nelabai patiko, iš bėdos valgo, kai švediško neturime.

Dar australai valgo daug bulvių salotų. Sako, kad labai tinka prie kepsninėje čirškintų mėsų, dešrų, žuvų ir kitų jūros gėrybių. Kepsninės visu pajėgumu dirba beveik ištisus metus, o galinio kiemo vakarėliai (back yard party) su kepsnine ir bulvių salotomis yra neatsiejama australiško no worries, mate gyvenimo stiliaus dalimi. Neretai, bulvių salotų pasiimama ir į piknikus. O kokios bulvių salotos be majonezo!

Švedai irgi šiek tiek pamišę dėl kepsninių, tik jų sezonas Švedijoje gerokai trumpesnis. O prie kepsninėse ruošto maisto taip pat neretai patiekiamos ir bulvių salotos. Vieną receptą anksčiau jau esu aprašiusi. Man taip sotu, kad ir kepsninės turėti nereikia :)
 
Šįkart Australijos dienos proga gaminau gan panašų (vėl su šonine ir pomidorais), bet visgi kitokį bulvių salotų variantą, kurį radau ant majonezo (to stovinčio lentynose) reklaminio lapelio didelėmis raidėmis rėkiančio A NEW TWIST ON A CLASSIC.




Bulvių salotos su šonine, kepintais pomidorais ir kepintais svogūnais

4-6 porcijos

1 didelis svogūnas
2-3 valg. š. alyvuogių aliejaus
1 šakelė čiobrelių
250 g vyšninių pomidoriukų (jei jie ant šakelės, tai tuo tik geriau, nes gražiau atrodys ant salotų)
druska
pipirai
4 juostelės šoninės
850 g mažų bulvių plona luobele (recepte 1 kg chat rūšies bulvių)
ryšelis petražolių
4 valg. š. (su kaupu) mėgstamo majonezo
1 arb.š. Dižono garstyčių


Orkaitę įkaitinkite iki 180C temperatūros.
 
Svogūnus supjaustykite plonais pusmėnuliais. Keptuvėje įkaitinkite pusę aliejaus kiekio, įdėkite šakelę čiobrelių ir svogūnus. Kepkite ant mažos ugnies apie 25 minutes. Nuolatos pamaišykite, kad svogūnai neparuduotų. Pašalinkite čiobrelių šakelę.

Pomidorus sudėkite į kepimo formą, apšlakstykite aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais. Šalia sudėkite šoninės juosteles ir kepkite orkaitėje apie 25 minutes. Kepimo viduryje apverskite šoninės juosteles.

Bulves išvirkite sūdytame vandenyje. Nupilkite karštą vandenį, bulves apliekite šaltu vandeniu ir palikite apdžiūti. Tada perpjaukite per pusę arba supjaustykite ketvirčiais. Sudėkite į dubenį ir palikite vėsti.

Susmulkinkite petražoles. Majonezą sumaišykite su garstyčiomis. Jei reikia, pagardinkite druska ir pipirais. 

Dubenyje su bulvėmis sumaišykite majonezo-garstyčių mišinį, bulves, svogūnus ir didžiąją dalį petražolių. Paragaukite, ar netrūksta druskos ir pipirų. Perkelkite į serviravimo lėkštę. Ant viršaus dėkite stambiai supjaustytą šoninę, pomidorus ir apibarstykite likusiomis petražolėmis. Apšlakstykite skardoje išsiskyrusiomis pomidorų sultimis.

Salotos skanios tiek šiltos, tiek šaltos. Sočios ir kaip pagrindinis patiekalas, bet australai liktų nesupratę, tad nepamirškite ir kepsnio į lėkštę įsidėti :) Skanaus! Man ir be kepsnio buvo skanu, vaikai valgė irgi tokias, kokios yra. Vyras, grįžęs po ilgo pasibėgiojimo ir pasivažinėjimo dviračiu, buvo alkanas kaip vilkas, tai šveitė nelabai galvodamas, ką valgo. Jo lėkštėje šios bulvių salotos susipynė su vakarykštės vakarienės (va tą tai gyrė, bet rūkytą žuvį su uošvio padažu ir karštomis virtomis bulvėmis jis visada giria) likučiais, tai objektyvios nuomonės, nemanau, kad labai ir turi apie patobulintas bulvių salotas iš majonezo reklamos. O ir ne su švedišku majonezu gaminau...

O viską surašiusi dar prisiminiau, kad kartais perkame kniaziaus iš Kėdainių majonezą rusų parduotuvėje. Etiketėje viskas rusiškai surašyta, bet iš Kėdainių. Bet seniai jau bepirkom, tai nė skonio neprisimenu.

Ir žinau, žinau, majonezą reik gamintis namuose :) Bet kartais gerai, kai po ranka yra stiklainiukas ilgiau išsilaikančio pirktinio...



2 comments:

  1. Man Australijoje labiausiai tiko japoniskas majonezas - jis buna tokiose pailgose puslese plastiko, su nupiestu raudonu zmogeliuku (http://www.thekitchn.com/what-is-kewpie-mayonnaise-44639). Jis tiesa irgi lentynoje kambario tempoje stovi. Bet ir musu kniaziaus majonezai be reikalo saldytuvan rikiuojami, manau. Tai rekomenduoju ragauti japonisko :)

    ReplyDelete
  2. Siaip tai pagaminti majoneza - poros minuciu reikalas. Juk tai kiausiniai, aliejus, garstycios, citrinu sultys, druska bei curkrus. Tiesa pasakius as net neprisimenu kada paskutini karta pirkau majoneza...:) o salotos puikios, reikes isbandyti.

    ReplyDelete