2013-04-02

Be mėsos - 2

Moliūgai man visada buvo, yra ir liks rudenine daržove, net jei Australijoje sezoniškumas praranda savo ribas ir moliūgai yra all-year-round daržovė.
Jau kuris laikas kas antrą savaitę vienas moliūgas visada pūpso mano daržovių ir vaisių dėžeje, kurią užsisakau tiesiai iš ūkininkų. Ir jei į visą kitą dėžės turinį gan greitai įsisuka namiškiai, bet moliūgų niekas ypatingai nemėgsta, tad dažniausiai jie yra mano ir tik mano. Man skanu juos valgyti tiesiog apkeptus orkaitėje, apšlakstytus aliejumi ir pagardintus druska bei pipirais, bet kai namiškiai iš pareigos pažada valgyti moliūgo, tai pagaminu ir ką nors įdomesnio.

Mano ankstesni receptai su moliūgu. Ten rasite ir pikantišką moliūgų užtepą. Šįkart pagaminau ne tokį pikantišką, sakyčiau, netgi posaldį.




Kepto moliūgo užtepas su cinamonu
Receptas iš Coles prekybos centro žurnalo, 2012 m. gruodis

1 kg kvapniojo moliūgo
alyvuogių aliejaus
1/2 stiklinės skrudintų nesūdytų anakardžių riešutų
1/4 stiklinės grietinės
1 citrinos žievelė
2 valg. š. citrinos sulčių
1 arb. š. cinamono
druska
malti baltieji pipirai
50 g sviesto
moliūgo sėklos
bagetė


Orkaitę įkaitinkite iki 160C temeratūros (su vėjeliu). Skardą ištieskite kepimo popieriumi. Moliūgą nulupkite, pašalinkite sėklas ir supjaustykite kubeliais. Manieji maždaug 2 cm dydžio buvo. Apšlakstykite juos alyvuogių aliejumi ir kepkite apie 40 minučių, kol moliūgas taps minkštas, bet nebus per daug apskrudęs. Atvėsinkite.
Ant skardos, ištiestos nauju kepimo popieriumi, paberkite riešutus ir kepkite 3-5 minutes, kol šiek tiek apskrus. Atvėsinkite.
Bagetę supjaustykite riekelėmis ir sudėkite į skardą. Kepkite apie 8 minutes iš kiekvienos pusės, kol gražiai apskrus. Atvėsinkite ir laikykite orui nepralaidžiame inde iki 5 dienų.
Rankiniu smulkintuvu susmulkinkite riešutus. Tada sudėkite moliūgus, grietinę, citrinos sultis ir žievelę bei cinamoną. Viską gerai sumaišykite. Pagardinkite druska ir pipirais. Sudėkite į mažus serviravimo indus arba į vieną didelį indą. Apipilkite lydytu sviestu ir apibarstykite moliūgo sėklomis. Uždenkite maistine plėvele ir laikykite šaldytuve, kol sviestas sustings.
Valgykite ant apskrudintų bagečių riekelių. Šaldytuve užtepą galite laikyti iki dviejų savaičių.

1 comment: